Izmjene Zakona o radu u institucijama

Društvo

Zakon o radu u institucijama BiH, o čijim izmjenama i dopunama će se danas i sutra izjašnjavati poslanici i delegati, sadrži brojne novine koje bi trebalo da uvedu veći red i disciplinu u ovoj oblasti.

Koliko je zakon interesantan, pokazuje i podatak da je čak 27 poslanika uložilo amandmane na njega, od čega sama Maja Gasal-Vražalica, poslanik DF-a, 17. O ovom zakonu danas će u prvom čitanju na sjednici Doma naroda BiH odlučivati delegati, a već sutra u drugom čitanju poslanici na sjednici Predstavničkog doma BiH.

Predlagač zakona je Savjet ministara BiH, a jedna od novina u zakonu je da se poslodavac obavezuje da donese odluku o poništenju javnog oglasa ukoliko procedura prijema zaposlenika u radni odnos, po propisanom javnom oglasu, ne bude okončana u roku od četiri mjeseca od dana objave javnog konkursa. Takođe, poslodavac ne može ponovo raspisivati konkurs za radno mjesto koje je bilo predmet poništenog konkursa u roku od godinu dana od donošenja odluke o poništavanju oglasa. Otkazni rokovi se skraćuju sa 15 na sedam dana u slučaju da zaposleni otkazuje ugovor o radu, i sa 30 na 14 dana ukoliko to čini poslodavac, a pravo na sudsku zaštitu zbog povreda prava iz radnog odnosa ograničava se rokovima.

Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a, ističe da je u ovom novom zakonu posebna pažnja posvećena prijemu u radni odnos, na što je godinama bilo primjedaba, te smatra da je to napredak u ovoj oblasti.

“Posebno je važno što će po ovom novom zakonu, ako bude usvojen, poslodavac biti dužan da vodi personalnu knjigu i evidenciju zaposlenika”, ističe Majkićeva.

Dragutin Rodić (DNS), srpski delegat u Domu naroda BiH, smatra da je došlo vrijeme i za Zakon o radu u institucijama BiH.

“Ako pogledate unazad sve revizije učinaka koje su vršene u institucijama BiH, one upravo ukazuju na potrebu jednog odgovornijeg i transparentnijeg rada u svim sferama – od zapošljavanja do penzionisanja”, rekao je Rodić.

Halid Genjac (SDA), bošnjački delegat, smatra da će usvajanje izmjena i dopuna Zakona o radu u institucijama BiH poboljšati stanje u ovoj oblasti.

“Ključni motiv je da se uspostave red, disciplina i evidentiranje svih pratećih dokumenata o zaposlenima”, precizirao je Genjac.

Ljilja Zovko (HDZ BiH), hrvatski delegat, mišljenja je da je uloga zakonodavca da obezbijedi što bolje zakone koji bi bili provedeni i u praksi.

Gasal-Vražalica, u svojih 17 amandmana, traži, između ostalog, da se na bolji način uredi pitanje porodiljskog odsustva i da Vijeće ministara donese odluku da se u svim dijelovima BiH izjednače prava porodilja, te da se preuzme pravo iz onog kantona ili entiteta koje je najbolje i daje najviše prava porodiljama.

“Do sada je prema porodiljama pravljena diskriminacija, jer sve nemaju jednak tretman”, smatra ona. Priložila je i amandman kojim se u slučaju rođenja djeteta zaposleniku odobrava plaćenih deset dana odsustva, a u slučaju rođenja djeteta nekog bližnjeg pet dana.

“To se odnosi na tetku, strica, ujaka. Ako je tetka dobila status trećeg roditelja, neka onda ima i ovo pravo”, konstatuje Gasal-Vražalica.

U jednom od amandmana Gasal-Vražalica traži i dva plaćena dana odsustva u slučaju kad zaposlenik daje krv, te da se skrati rok za plaćeno odsustvo za sklopljeni brak na dva dana.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *