Ko je odlučio da se istraga o Davidovoj smrti povjeri Kostreševiću?

Društvo

Uspon Siniše Kostreševića u policijskoj karijeri započinje ponovnim dolaskom Milorada Dodika na vlast 2006. godine, zbog čega ga mnogi smatraju odanim policajcem SNSD-a.

Po naredbi ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača, predmet o smrti Davida Dragičevića danas je izuzet iz Uprave za organizovani i teški kriminalitet i dodijeljen Upravi kriminalističke policije, na čijem čelu je Siniša Kostrešević.

Neposredno po dolasku SNSD na vlast, Siniša Kostrešević je postavljen za komandira policije u Laktašima. Prepreka mu nije bila ni neodgovarajuća stručna sprema, jer je tada imao samo višu školsku spremu, a za to mjesto bila je potrebna VSS.

Smatra se da je Siniša Kostrešević ključni Dodikov čovjek u policiji, zadužen za nadzor nad političkim neistomišljenicima. U tom kontekstu su ga još 2013. godine prozivali lideri PDP Mladen Ivanić i NDP Dragan Čavić.

Zajedno sa Milošem Čubrilovićem Čubrijem, Dodikovim dugogodišnjim ličnim pratiocem koji je prije četiri godine naglo nestao iz javnosti, Kostrešević je činio udarnu policijsku pesnicu SNSD-a koja je pokretana iz Palate predsjednika.

Siniša Kostrešević, tada načelnik Jedinice za organizovani kriminal MUP-a RS, bio je ključni čovjek slučaju upada Policije RS u redakciju portala “Klix” krajem 2014. godine, nakon objavljivanja audio snimka o aferi “Dva papka”.

Mediji su ranije objavili da je direktno uticao na određene smjene u policiji, ali i na postavljanje lica iz Oružanih snaga BiH na rukovodeća mjesta u Jedinici za telekomunikacije-sajber kriminal.

U zvaničnoj biografiji stoji da je Siniša Kostrešević, rođen 1980. godine u Banjaluci. Završio je Srednju školu unutrašnjih poslova 1999. godine u Banjaluci, a zatim Višu školu unutrašnjih poslova 2002. godine, a 2007. godine Visoku školu unutrašnjih poslova.

Radni odnos u MUP-u Republike Srpske zasnovao 1999. godine kao policajac u Policijskoj stanici Čelinac. U svom dosadašnjem radnom iskustvu obavljao je poslove policajca, šefa smjene i pomoćnika komandira, a od 2006. do 2011. godine komandira Policijske stanice Laktaši, od 2011. godine poslove načelnika Odjeljenja za borbu protiv organizovanog kriminaliteta u Upravi kriminalističke policije, od kraja 2011. godine do 2013. godine načelnika Jedinice za borbu protiv organizovanog kriminaliteta i korupcije, a od kraja 2013. godine načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminaliteta i korupcije.

Od aprila 2015. godine obavljao je dužnost zamjenika načelnika Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma, a posao načelnika Uprave kriminalističke policije obavlja od decembra 2016. godine.

Nakon ovakve biografije, postavlja se pitanje hoće li istraga pod palicom Siniše Kostreševića, za razliku od dosadašnje koja je vođena pod nadzorom ljudi Dragana Lukača, konačno dovesti do prave istine, ili je ovo samo tek rokada čiji cilj je da se istraga otegne dok ne prođu oktobarski izbori.

U svakom slučaju, velika je vjerovatnoća da je na odluku o promjeni istražnog tima uticao lično Milorad Dodik. Pitanje je samo s kojim ciljem?

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *