Moguć moratorijum na poskupljenje cigareta

Društvo

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje prije nekoliko mjeseci formirao je radnu grupu, koja je analizirala opravdanost visokih akciza na duvan i duvanske prerađevine u BiH, te bi uskoro mogao biti donesen moratorij na povećanje ovih akciza.

Prijedlozi radne grupe su završeni, te bi oni vrlo skoro trebalo da budu predstavljeni Upravnom odboru UIO BiH, koji će donijeti konačnu odluku – piše Radiosarajevo.ba.

-Ova grupa privela je kraju svoj posao i uskoro bi trebalo da predaju izvještaj Upravnom odboru. Pripremili su opširniji materijal o stvarnom stanju tržišta i prodaje duvana i duvanskih prerađevina u BiH, sa svim parametrima. Na kraju će UO UIO BiH donijeti konačnu odluku hoće li nastaviti s podizanjem akciza ili će to biti zaustavljeno. Tri su prijedloga grupe: da se nastavi povećanje akciza, da se zaustavi povećanje samo u 2019. godini, odnosno da povećanje bude zaustavljeno na duže vremensko razdoblje – istakao je izvor iz radne grupe.

Ipak, iz Upravnog odbora UIO BiH potvrdili su kako takva odluka neće biti donesena uskoro, iako su se mnogi nadali da bi ona mogla biti razmatrana već 27. aprila, kada je zakazana nova sjednica UO UIO BiH.

-Nemamo još informacije da je radna grupa završila konačne prijedloge. Kada radna grupa završi svoj posao Upravni odbor UIO BiH će donijeti konačnu odluku o cijelom slučaju – istakla je Nataša Krsman, portparolka UO UIO BiH.

Inače, akcize na duvan i duvanske proizvode, u skladu sa Zakonom o akcizama u BiH, naplaćuju od 1. jula 2009. godine. Riječ je o posebnom porezu za duvan i duvanske prerađevine u BiH, a čija visina se svake godine uređuje Odlukom o otvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i duvan za pušenje, koju donosi Upravni odbor UIO BiH.

Zbog velikog povećanja akciza na duvan došlo je i do naglog porasta crnog tržišta duvana i duvanskih prerađevina u BiH, zbog čega su pokrenute brojne akcije nadležni policijskih agencija i poreskih inspektora. Podaci stručnjaka iz Odjela za makroekonomsku analizu UIO pokazuju da BiH zbog crnog tržišta godišnje gubi pola milijarde KM.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *