Međunarodni dan slobode medija: Novinari kao siromašni odlikaši u lošem razredu

Društvo

Položaj medijskih profesionalaca u BiH je poput položaja siromašnih odlikaša u jako lošem razredu.

Rekla je ovo juče Milkica Milojević, dugogodišnja novinarka “Euroblica”, povodom Međunarodnog dana slobode medija, 3. maja, a i druge kolege iz medija se slažu da je položaj novinara u BiH i dalje loš, da trpe pritiske, strahuju od tužbi za klevete te da nisu dovoljno plaćeni.

“Iako ranging ‘Reportera bez granica’ pokazuje da je BiH, kada su medijske slobode u pitanju, u najboljem položaju u regionu, to ne znači da je BiH u dobrom položaju, nego da je stanje zemalja u regionu katastrofalno”, kaže Milojevićeva.

Naglasila je da su istraživanja pokazala da građani najviše vjeruju medijima, od svih dijelova društva, te da je to, kako kaže, nepromijenjena konstanta od 2009.

“To ne znači da smo mi avangarda, nego da su ostali dijelovi društva u katastrofalnom stanju”, istakla je Milojevićeva.

Prema riječima Siniše Vukelića, predsjednika Kluba novinara Banjaluka, situacija u medijima je teška u cijeloj BiH i iz godine u godinu je sve teža.

“Na osnovu ispitivanja javnog mnjenja, koje je rađeno prije nekoliko godina, svaki četvrti ispitanik u RS, a svaki deseti u FBiH smatra da je novinara nekad potrebno udariti”, rekao je on.

Vukelić ističe da je ekonomska situacija u kojoj se nalazi sve veći broj redakcija izuzetno teška, a, kako dodaje, sve je teže živjeti od tiraža i gledanosti, kako bi novinari mogli biti kvalitetno plaćeni.

“Sve više novinara odlazi iz ove profesije i pored dugogodišnjeg iskustva i mnogo izvora koje su stekli “, ocijenio je Vukelić.

Maja Nikolić, dopisnica Radija Slobodna Evropa Tuzla, komentariše da se može govoriti da sloboda medija u BiH ne postoji.

“Posebice zato što su nam javni servisi ili općenito mediji u BiH pod nekom, da je tako nazovem, političkom ingerencijom”, rekla je ona.

Prema podacima Linije za pomoć novinarima, na godišnjem nivou prosječno bude podneseno 100 tužbi za klevetu, a ove tužbe, tvrdi struka, značajno pritišću novinare i guše slobodu njihovog izvještavanja.

Prijetnje tužbama za klevetu i samo njihovo pokretanje su, ističe Vukelić, posebno uzeli maha u BiH posljednjih godina, a one predstavljaju, kako kaže, klasičan pitisak na novinare i indirektno gušenje novinarske slobode.

“Bilo je slučajeva gdje su tuženi mediji koji su prenijeli informaciju, a da nije tužen onaj medij koji je tu informaciju prvobitno objavio i čak i u tim situacijama su donošene presude u korist tužioca”, naglasio je Vukelić.

Ljiljana Zurovac, izvršna direktorica Savjeta za štampu BiH, rekla je da poneki mediji imaju na desetine tužbi za klevetu.

“Tužbe za klevetu predstavljaju veliki pritisak na medije, koji izaziva ogoroman stres u redakciji. Dani i dani se provode u sudu dokazujući zašto ste nešto objavili i zašto ste imali pravo to da objavite”, kazala je Zurovčeva.

Istakla je da se tužbe za klevetu podnose i za istraživačke tekstove novinara, koji su, kako kaže, priložili sve dokaze i imaju verifikovane izvore.

Novinari kao važan korak komentarišu odluku od prije nekoliko mjeseci kada je Ustavni sud BiH, odlučujući po žalbi novinara na presude Osnovnog i Okružnog suda u Banjaluci, odlučio da teret dokazivanja po osnovu tužbe za klevetu treba da bude više na tužiocu, te da se mora cijeniti javni interes objavljene informacije.

Kako je ranije rečeno, ovom odlukom će praktično podnosilac tužbe teže dobijati presude u svoju korist, a samim tim i odštete u sudskim postupcima, jer će morati dokazati da su članak ili javno objavljena informacija netačni ili neistiniti.

Milorad Dodik, predsjednik RS, čestitao je Međunarodni dan slobode medija i kazao da su u RS stvoreni uslovi za rad svih medija.

“Svako savremeno i demokratsko društvo treba da teži vrijednostima koje predstavljaju slobodni mediji i sloboda izražavanja”, naveo je Dodik.

Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, istakla je da Vlada RS razumije značaj slobode medija te poručila da je uvijek na strani fer, poštenog i nepristrasnog izvještavanja javnosti.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, rekao je da su objektivni, profesionalni i nezavisni mediji stub svakog demokratskog društva i njegov nezaobilazan korektiv.

Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH iz RS, istakao je da podržava slobodu medija te da se protivi svim oblicima prijetnji i ugrožavanja bezbjednosti novinara.

Ubistvo novinara
Sedmicu u kojoj se danas proslavlja Međunarodni dan slobode medija obilježilo je stradanje novinara u Kabulu. Ubijeni su novinari Slobodne Evrope, kao i novinari iz još pet medijskih organizacija. Ovo je najočigledniji primjer napada na novinare, dok se oni mnogo suptilnij, kako prenosi Radio Slobodna Evropa, dešavaju preko političkih pritisaka i ograničavanja medijskih sloboda.

Najnoviji izvještaj o medijskim slobodama pokazuje da su u Evropi i dalje one na najvišem nivou, ali im je nivo u prošloj godini najviše opao. Kada je riječ o regionu, Srbija je najviše pala (76. mjesto), dok je BiH svoj rejting popravila za tri mjesta i sada je na 62. poziciji. Hrvatska je na 69. mjestu, Albanija 75, Crna Gora 103. i Makedonija 109.

Neazavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *