Bol ne jenjava i da prođe 260 ljeta

Društvo

Za naš bol i tugu ne postoje riječi, a svake godine ovaj mjesec vrati nas u preteške dane kada smo ostali bez naših malih anđela, koji bi danas bili odrasli ljudi, možda čak i roditelji.

Ovim riječima započinju najtužniju priču iz proteklog rata majke zvjezdica koje su umrle u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika u inkubatoru. Prva beba preminula je 22. maja, nakon čega je uslijedila agonija i smrt ostalih 11 beba, jer je bio prekinut koridor prema Srbiji kroz Posavinu i onemogućena dostava kiseonika kopnenim putem. Jedinu mogućnost transporta, vazdušnim putem, onemogućio je Savjet bezbjednosti UN zabranom avionskih letova u BiH.

Majka jedne od stradalih beba i sekretar Udruženja “12 beba” Prijedorčanka Željka Tubić, koja će se u utorak pridružiti ostalim majkama u Banjaluci na obilježavanju 26. godišnjice smrti malih anđela, kaže da može proći i 260 ljeta, ali će bol ostati ista. Njen sin Bojan, da nije umro devetog dana života, prekosutra bi slavio svoj 26. rođendan.

– Tih dana sam proživljavala pakao, zbog čega na tu temu i danas u kući malo razgovaramo, jednostavno nemamo snage – kazala je Tubićeva i dodala je da još veći bol osjeti kada pogleda u oči svog drugog sina i u njima vidi tugu za bratom.

Sa bolom i tugom zbog gubitka kćerke Dušane, koja je umrla 7. juna 1992. godine, svaki dan se budi Dragica Komljenović iz Kneževa. Kaže da je bila spremna dati sve da spasi svoju djevojčicu, ali nije bilo načina.

– Moji ukućani i danas često zaplaču zbog naše Dušane – ispričala je drhtavim glasom Komljenovićeva.

Tu 1992. pamtiće dok je živa i Dragoslava Jaćimović iz Dervente, čiji je sin izdahnuo dva dana poslije rođenja. Ovaj strašni zločin, poručuje ona, ne smije biti zaboravljen.

– Da je moj Danijel živ, danas bih bila ponosna majka tri sina – istakla je Jaćimovićeva.

Zbog nedostatka kiseonika tada su umrla i novorođenčad Zilhe Delić, Milene Sandić, Safete Medić, Nađe Puškar, Živke Knežević, Fatime Dedić, Dušanke Đukić, Majde Đuran i Grozde Rauš.

Prema riječima predsjednika Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljka Mitrovića, nedopustivo je da za ovaj zločin još niko nije odgovarao.

– Razmišljamo da podnesemo apelaciju Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu – istakao je Mitrović.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *