“Mreža novih ideja” za mlade: Posao u organskoj poljoprivredi

Društvo

Nevladina organizacija Mreža novih ideja iz Banja Luke, pokrenula je pilot projekat pod nazivom „(samo)zaposli se! Poljoprivredni biznis inkubator“, koji je podržan od strane Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

Ovim projektom, želi se uticati na smanjenje stope nezaposlenosti mladih osoba u Banjoj Luci, putem edukacija i informisanja mladih o mogućnosti pokretanja organske poljoprivredne proizvodnje, kao i o podsticajima i šansama za (samo)zaposlenje u sektoru poljoprivrede.

U okviru projekta će biti izvršena akumulacija i razmjena ideja i mladima pružiti informacije o procedurama neophodnim za pokretanje poljoprivredne proizvodnje i podsticajnim mogućnostima.

Posjetom proizvođaču organske borovnice u Opštini Srbac obavljena je prva od četiri predviđene projektne aktivnosti.

Kroz prezentaciju i razgovor sa Zoranom Ivanovićem, dugogodišnjim uspješnimm proizvođačem organske borovnice, pružena je prilika postojećim i potencijalnim budućim poljoprivrednicima, da, iz prve ruke, čuju iskustva, koja se tiču uzgoja ove kulture – od nabavke sadnice, do njenog uzgoja, zaštite i plasiranja na tržište.

Nakon predavanja, učesnici su imali priliku da međusobno razmijene ideje i iskustva iz oblasti organskog uzgoja.

U narednom periodu, predviđene su aktivnosti terenskih posjeta organskim proizvođačima lana, heljde i meda, kao i edukacija o plasteničkom uzgoju povrća. Način prijave za učestvovanje u nadolazećim aktivnostima, biće objavljen na zvaničnoj Fejsbuk stranici udruženja: UG Mreža novih ideja

Jedan od primarnih problema u Bosni i Hercegovini jeste velika nezaposlenost mladih, što dokazuje podatak da se približno 60% mladih nalazi na listi nezaposlenih lica.

Visokoj stopi nezaposlenosti doprinosi i stanje nedovoljne iskorištenosti prirodnih resursa BiH u sektoru ruralne ekonomije, usljed neinformisanosti mladih o šansama za samozaposlenje u organskoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Imajući u vidu da je BiH jedna je od najruralnijih zemalja u Evropi, pri čemu ruralna područja zauzimaju oko 80% njene teritorije, jasno nam je da su poljoprivreda i drugi oblici ruralne ekonomije posebno važni, kada su u pitanju prilike za zaposlenje mladih.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *