Radnici u realnom sektoru prepušteni pohlepi poslodavaca

Društvo

Budžetski korisnici u Srpskoj negoduju zbog neplaćenog prevoza, dok su radnicima u privredi skoro sva prava ugrožena.

Opšteg kolektivnog ugovora u RS nema na vidiku, a u međuvremenu su granske kolektivne ugovore dobili zaposleni u zdravstvu, pravosuđu, prosvjeti, policiji, javnoj upravi… S druge strane, prava radnika u realnom sektoru su ostavljena na volju poslodavaca.

Velka Odžaković, generalni sekretar Saveza sindikata RS, kaže da je novim Zakonom o radu RS, koji je donesen “na silu”, uz nepostojanje opšteg kolektivnog ugovora i kolektivnih ugovora u privredi upitna primjena propisa koji regulišu prava po osnovu rada.

– Radnici u RS su u ovakvoj situaciji ugroženi i izloženi vjetrometini raznih mešetara i pohlepi pojedinih poslodavaca – upozorava Odžakovićeva.

Tane Peulić, predsjednik Sindikata zaposlenih u metalskoj industriji, kaže da su dogovorili da u oblasti metalske industrije važe postojeći pojedinačni kolektivni ugovori, do donošenja novog granskog ugovora.

– Nažalost, u drugim oblastima u realnom sektoru poslodavci koriste to što nema ugovora pa uskraćuju radnicima pravo na odmor, topli obrok, prevoz i sva druga davanja na platu – kaže Peulić.

U sinidikatima budžetskih korisnika, koji su stavili potpise na granske kolektivne ugovore, sada nisu zadovoljni načinom na koji se zaposlenima obračunava prevoz.

Siniša Petrović, predsjednik Sindikata pravosuđa, kaže da je problem to što je granskim ugovorom definisano da “ako radnik koristi gradski prevoz ima pravo na mjesečnu kartu za jednog prevoznika, a ako se vraća sa posla sa drugim prevoznikom to ne važi”.

– Ukoliko nema organizovanog gradskog ili prigradskog prevoza, onda se obračuna koliko bi koštala karta i radnik dobije samo 50 odsto do tog iznosa. Ostalo mora sam da plati – kaže Petrović.

Naknada za prevoz prepolovljena je i drugim budžetskim korisnicima.

U Uniji udruženja poslodavaca kažu da su spremni, ukoliko i sindikalci pokažu dobru volju, na pregovor oko donošenja i opšteg i preostalih granskih kolektivnih ugovora.

Ista osnova za sve

Budžetske korisnike štiti Zakon o platama budžetskih korisnika. Po tom zakonu, minuli rad iznosi i dalje 0,5 odsto, iako je Zakonom o radu minuli rad smanjen na 0,3 odsto.

– Tako će za minuli rad opet biti oštećeni samo radnici u privredi. Hitno nam treba opšti kolektivni ugovor koji će da ponudi istu polaznu osnovu za sve radnike – kaže Tane Peulić.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *