Inspektori jure fotografe na maturskim zabavama

Društvo

Ovih dana, u jeku maturskih i drugih proslava, kada je bitan svaki detalj, pa i to kako izgledate na fotografiji, inspektori su bacili oko na ljude koji se bave fotografisanjem maturanata, dakako, uz novčanu nadoknadu.

Svi oni koji “škljocanjem aparata” dolaze do džeparca ili do pristojne naknade ubuduće će morati ovu svoju djelatnost registrovati, ukoliko ne žele da plate kaznu.

I ranije je ovo pitanje bilo pokrenuto ispred Udruženja fotografa BiH, koji žele da svako ko fotografiše ima registrovanu djelatnost i da plaća porez državi.

Ovih dana, pojačane su kontrole na okupljanjima maturanata u Banjaluci, a iz Inspektorata RS nam kažu kako će o konkretnim podacima o ishodu kontrola imati u narednom periodu.

Jedan mladić koji je fotografisao svoju sestru na maturi kazao nam je da su mu prišli inspektori tražeći informaciju u vezi sa fotografisanjem. Tek kada im je objasnio o čemu se radi, pustili su ga, uz napomenu da kazne idu i do 3000 KM.

Slična situacija je i sa snimanjem svadbi i ostalih svečanosti.

Fotografi iz Banjaluke sa kojima smo razgovarali kažu kako im nije jasno zbog čega se fotografi izuzimaju od ostalih djelatnosti.

“Pitam šta je sa konobarima na svadbama, šta je sa muzikom, pa to se ne može odvajati od nas fotografa. Zašto smo sad odjednom mi problem? Ti mladi ljudi idu u korak sa vremenom i nabavljaju dobru opremu, često je njihova oprema vrednija od svega što se nalazi u radnjama koje imaju registrovanu djelatnost. Oni brzo uče i brzo se prilagođavaju vremenu. I bolje rade svoj posao. A to je klijentima, valjda, najbitnije”, rekao nam je jedan od njih.

Iz Inspektorata RS kažu za BUKU da je u cilju suzbijanja obavljanja neregistrovane djelatnosti pružanja usluga fotografisanja, republička tržišna inspekcija na osnovu informacija i reklama objavljenih na internet stranicama i oglasima o pružanju navedenih usluga, u proteklim danima vršila pojačan nadzor lica koja nude ove usluge.

“Do sada je kontaktirano 15-ak lica koja su pozvana da se izjasne na navode iz njihovih ponuda i upoznata sa zakonskim obavezama i načinom legalizacije svog rada. S obzirom da cilj inspekcije nije kažnjavanje, već registracija i legalizacija subjekata, odnosno uvođenje njihovog poslovanja u zakonske okvire, istima je ostavljen rok da izvrše registraciju”, rekla je za BUKU Dušanka Makivić, portparolka Inspektorata RS.

On kaže da neregistrovano obavljanje djelatnosti predstavlja nelojalnu konkurenciju subjektima koji legalno rade i izmiruju obaveze prema radnicima i državi, te će inspekcija preduzimati mjere u cilju suzbijanja sive ekonomije.

“Apelujemo na fizička lica koja pružaju ovakve vrste usluga da ne čekaju dolazak inspektora, već da samostalno pokrenu proceduru legalizacije svog rada”, poručuju u Inspektoratu RS.

Na drugu stranu, naši sagovornici kažu da bi eventualno rješenje moglo biti uvođenje paušala, jer nije moguće da baš svi imaju registrovanu djelatnost.

(Buka magazin)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *