Poskupljuje stanarina u dva studentska paviljona u Banjaluci

Društvo

U Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjaluci uskoro bi moglo doći do korekcije cijena, pa će studenti u prvom i drugom paviljonu, umjesto dosadašnjih deset, za smještaj mjesečno izdvajati 15 maraka.

Jedan od razloga poskupljenja smještaja u prva dva paviljona je smanjenje stanarine u trećem, čiji bi stanari umjesto 25 mjesečno plaćali pet maraka manje. Konačnu odluku o korekciji cijena smještaja, uključujući i četvrti paviljon, donijeće iduće sedmice Upravni odbor najvećeg studentskog kompleksa u RS.

Direktor Studentskog centra “Nikola Tesla” Zoran Babić ističe da je studentima predložio da razmisle da se cijene smještaja u prva tri paviljona približe, ističući da će i odluka biti donesena na osnovu njihovog mišljenja.

– Prosječna cijena od deset maraka, koliko košta smještaj u prva dva paviljona, je šest puta niža u odnosu na onu koja je predviđena pravilnikom, koji je na snazi još 2009. godine – rekao je Babić.

Dodao je da je studentski centar svakako u gubitku, ilustrujući to podatkom da samo troškovi grijanja na mjesečnom nivou iznose 36 maraka po studentu.

– Još kada se tome dodaju struja i voda, troškovi koje dom ima za jednog studenta mjesečno dostižu i do 70 KM. Svi ti troškovi za 2015. godinu biće izneseni Upravnom odboru i studentima, da ­bi imali uvid u pravo stanje i da bi donijeli adekvatnu odluku. Nadam se da neće doći do velikih promjena u cijenama, razumijevajući uslove u kojima studenti žive. Vjerujem da će biti donesena odluka na obostrano zadovoljstvo, čekajući da budu sanirani paviljoni, poslije čega bismo mogli zahtijevati i više cijene – istakao je Babić.

Prema njegovim riječima, na sastanku Upravnog odbora trebalo bi da bude donesena i konačna odluka o cijeni smještaja za četvrti paviljon. Pojedini studenti, koji se javljaju za smještaj u četvrtom paviljonu, ističe Babić, smatraju da je cijena od 100 KM, s obzirom na uslove, potpuno prihvatljiva.

– Da li će cijena smještaj biti oko 100 KM ili niža, znaće se nakon zasjedanja Upravnog odbora. Mislim da bi cijena smještaja ispod 70 KM bila nekorektna – dodao je Babić.

Prema riječima predsjednika Skupštine studenata u banjalučkom domu “Nikola Tesla” Ljubiše Karlice, u utorak će imati sjednicu na kojoj će se usaglasiti o prijedlogu za cijenu smještaja u četvrtom paviljonu.

– Tražićemo od Upravnog odbora da cijena smještaja u četvrtom paviljonu bude što niža, odnosno da ne prelazi 60 KM – rekao je Karlica i dodao da neće dozvoliti ni da cijena smještaja poraste u prva dva paviljona, jer studenti u njima nemaju adekvatne uslove za život.

Dugovanja

Zoran Babić je istakao da će Upravni odbor biti obaviješten i o dugovanjima prema “Toplani”, u iznosu od 2,4 miliona KM. On je istakao da popriličan dug imaju i prema “Elektrokrajini”.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *