Vujanović najavio pojeftinjenje goriva u FBiH

Društvo

U Federaciji Bosne i Hercegovine do kraja sedmice cijene goriva biće niže za najmanje pet feninga, potvrdio je Zlatan Vujanović, ministar trgovine FBiH, a Republika Srpska će na sjednici Vlade RS u četvrtak odlučiti da li će intervenisati kada su u pitanju cijene.

Nakon sastanka Vujanovića sa predstavnicima menadžmenta najznačajnijih distributera naftnih derivata u FBiH dogovoreno je da cijene već sutra budu snižene.

“Zahtjevi za snižavanje cijena su već pristigli, a i obećanja su takva da će od sutra cijene biti niže. Trocifren broj zahtjeva je došao od kompanija koje posluju sa derivatima”, rekao je Vujanović.

Ministar se dotakao i sastanka Donalda Trampa, predsjednika SAD-a i Kim Džong Una, lidera Sjeverne Koreje naglašavajući da taj sastanak može uticati na smanjenje cijena nafte na globalnom tržištu.

Kada je u pitanju Republika Srpska, Željka Cvijanović, premijer RS, rekla je da će Vlada u četvrtak razmatrati informaciju Ministarstva trgovine i turizma u vezi sa cijenom goriva i eventualnim intervencijama u tom smislu. Dodala je da u određenim situacijama postoji prostor da se interveniše bez obzira na otvoreno tržište i pravila tržišne ekonomije.

“U određenim situacijama, vrlo jasno propisanim, možete da intervenišete. Poznato je da su ovdje bile donošene određene odluke ograničenja marže kada je riječ o pojedinim namirnicama za opštu upotrebu”, kazala je Cvijanovićeva i dodala da joj je žao što je cijena goriva povećana, ali je i pojasnila da je jedno povećanje bilo u vezi sa akcizama, a nakon tog povećanja koja su uslovljena cijenom na globalnim tržištima, na šta RS nije mogla da utiče.

Muris Čičić, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, rekao je da je povećanje cijena goriva nije posljedica usvojenih akciza na gorivo, već rasta cijene barela nafte na svjetskom tržištu, napominjući da BiH i dalje ima najnižu cijenu goriva u Evropi.

“Cijena nafte je u posljednjih nekoliko mjeseci porasla na svjetskom tržištu i to nekoliko puta i dosegla je cijenu od 80 dolara po barelu, a direktna je posljedica da je i kod nas gorivo poskupilo, četiri puta”, rekao je Čičić.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *