Crnadak: Protest građana zbog cijena goriva je opravdan

Društvo

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak gostujući u emisiji „Novi dan“ na N1 televiziji istakao je da je blokada puteva u Republici Srpskoj zbog povećanja cijene goriva itekako važna tema kojoj se mora posvetiti adekvatna pažnja.

„Na ovo smo upozoravali kada se raspravljalo o uvođenju akciza. Sasvim je razumljiva ovakva reakcija građana i bila je i više nego očekivana. Vlada RS je u četvrtak najavila razmatranje oko smanjenja cijene goriva, a to je dokaz da su građani koji protestuju bili u pravu“, rekao je Crnadak.

Što se tiče kandidata za predsjednika Republike Srpske na predstojećim izborima, ministar Crnadak je istakao da je tu situacija prilično jasna, te da Vukota Govedarica odnosi sigurnu pobjedu.

„Nama je jednako važno da Ivanić i Govedarica odnesu pobjedu na predstojećim izborima. Srpskoj trebaju promjene na ekonomskom planu, privlačenje stranih investicija i, prvenstveno, zaustavljanje ogromnog odliva stanovništva iz zemlje. Da bi se sve ovo realizovalo mora doći do promjene vlasti. Vrijeme je da se otvori put novoj, poštenoj vladi koja će sa malo promjena život u Republici Srpskoj učiniti mnogo boljim“, naglašava ministar Crnadak.

Na pitanje da prokomentariše Dodikovu izjavu da se neće kretati po Federaciji BiH kada postane član Predsjedništva BiH, ministar Crnadak je zamolio voditeljku da pređe na drugo pitanje, jer, kako kaže, Dodik sigurno neće biti član Predsjedništva BiH.

Osvrnuvši se na pitanje izmjene izbornog zakona u BiH, ministar je rekao da je sada već izvjesno da tih izmjena neće biti. Jedino što je izvjesno su pregovori oko popunjavanja Doma naroda, a da nakon toga nove strukture vlasti trebaju predano i veoma detaljno raditi na izmjeni izbornog zakona.

Upitan o aktuelnoj situaciji hapšenja bh. državljanina u Turskoj, ministar je rekao da je Ambasada BiH u Turskoj učinila sve da pruži neophodnu pomoć Selmiru Mašetoviću, bosanskohercegovačkom studentu koji je u Turskoj uhapšen pod sumnjom da je povezan sa organizacijom Fetulaha Gulena, FETO.

„Turska veoma detaljno provjerava sva dešavanja koja su vezana za organizaciju FETO. Epilog toga je bilo hapšenje našeg državljanina koji je uhapšen pod sumnjom da je član organizacije FETO. Drago mi je da je Mašetović pušten da se brani sa slobode. Naša Ambasada u Turskoj je učinila sve da naš državljanin dobije adekvatnu pomoć“, rekao je ministar Crnadak.
Kada je riječ o migrantskoj krizi i sve većem broju migranata u BiH, Crnadak je istakao da bi zatvaranje granica moglo imati domino efekat jer to povlači i druge zemlje da učine isto, te da se u BiH se ova kriza može držati pod kontrolom ako sve institucije budu radile svoj posao i ako bude koordinisane saradnje sa regionom i zemljama EU.

Kada je riječ o informacijama da u BiH dolazi 40 britanskih vojnika, Crnadak je istakao da aktuelna vlast plasira sve te informacije kako bi stvorili neke vještačke teme, jer sva dosadašnja istraživanja pokazuju drastičan pad vladajuće koalicije.
Ministar Crnadak se takođe osvrnuo na pitanje državne imovine BiH u Hrvatskoj i istakao da se ovo pitanje nije tretiralo na pravi način.

„Ne radi se ni o kakvoj otimačini, niti je riječ o bilo kakvoj zavjeri. Bitno je da se razgraniči šta je državna imovina, a šta imovina koja je pripadala određenim firmama. Ovo do sada nije bila tema bilateralnih razgovora sa Republikom Hrvatskom, ali sam siguran da neće biti nikakvih nasilnih otimanja i da ćemo imati aekvatnu saradnju sa Hrvatskom kada su ove teme u pitanju“, naglašava Crnadak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *