Mektić: Nije traženo primanje imama koje Beč želi da deportuje

Društvo

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je danas u Sarajevu da BiH nije dobila od Austrije zahtjev za prijem imama koje Beč želi da deportuje.

-BiH od Austrije, s tim u vezi, zvanično nije dobila nikakav zahtjev za prijem nekih lica koja Beč želi da deportuje iz zemlje – rekao je Mektić kratko odgovarajući na pitanje novinara u Sarajevu nakon redovne sjednice Operativnog štaba za pitanje migracija u BiH.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc nedavno je rekao da će Beč protjerati “nekoliko” imama koji su finansirani iz inostranstva i zatvoriti sedam džamija u akciji protiv “političkog islama”.

Odluka je donesena poslije istrage o fotografijama na kojima djeca u džamijama koje podržava Turska glume mrtvace i nose uniforme u prikazu bitke na Galipolju iz Prvog svjetskog rata.

Na slikama dječaci u vojnim uniformama marširaju, salutiraju i nose turske zastave. U bici na Galipolju 1915. i 1916. godine snage zapadnih saveznika poražene su u sukobu sa turskom vojskom.

Ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević izjavio je ranije da je Islamska zajednica Austrije dala saglasnost na zatvaranje sedam džamija i protjerivanje 60 od ukupno 250 imama u Austriji, među kojima je Muhamed Porča.

Galijašević je istakao da je od tih 60 imama gotovo trećina povezana sa BiH.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *