Mektić: Migrantska kriza zahtijeva evropski pristup

Društvo

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je danas u Briselu da problem ilegalnih migracija zahtijeva regionalni, pa i zajednički evropski pristup, te da se jedino na taj način mogu postići očekivani rezultati.

Mektić, koji je učestvovao na sastanku ministara unutrašnjih poslova zemalja zapadnog Balkana, u organizaciji Savjeta EU, upoznao je komesara za migracije i unutrašnje poslove Dimitrisa Avramopulosa i prisutne ministre o izazovima sa kojima se suočava BiH zbog povećanog dolaska migranata od početka godine.

On je upoznao učesnike sastanka o zaključcima sa nedavno održanog ministarskog sastanka u Sarajevu i budućem djelovanju u suzbijanju ilegalnih migracija i zbrinjavanja osoba kojima je potrebna pomoć i zaštita, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

Na ovom sastanku razgovarano je o izazovima i saradnji zemlja zapadnog Balkana u oblasti migracija, bezbjednosti, kontroli granica i viznoj politici.

Sačinjen je i pregled migrantske situacije u regionu, akcijama koje države samostalno preduzimaju i međusobnoj saradnji.

Zaključeno je da jačanje efikasnosti kontrole granica, borbe protiv krijumčarenja ljudi i zajedničko suzbijanje ilegalnih migracija ostaje u vrhu proriteta za EU i zemalja zapadnog Balkana.

Na sastanku u Briselu pohvaljene su aktivnosti i mjere koje BiH preduzima u ovoj oblasti.

Ministri zemalja zapadnog Balkana i EU potvrdili su da će nastaviti saradnju u borbi protiv odlaska osoba na strana ratišta u okviru terorističkih grupa, suzbijanju nasilnog ekstremizma i radikalizma, te borbi protiv ilegalne trgovine oružjem.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *