Milion maraka za stabilnije vodosnabdijevanje naselja Česma i Jagare

Društvo

Ove godine trebalo bi da počne rješavanje problema nedostatka vode viših dijelova naselja Česma i Jagare, te da se poslije više decenija omogući stabilno vodosnabdijevanje stanovnika u ovim dijelovima grada.

Gradonačelnik Igor Radojičić kazao je da se radi o dva velika projekta, koji već godinama čekaju na realizaciju i da se nada da će stanovnici ovih naselja već od sljedeće godine imati bolje uslove za život.

-Ovaj projekat biće izveden uz pomoć Vlade Republike Srpske, koja je obezbijedila finansijska sredstva u iznosu od milion KM za realizaciju dva projekta vodosnabdijevanja za naselja Česma i Jagare- istakao je gradonačelnik Radojičić.

Od toga, 400.000 KM biće upotrebljeno za realizaciju projekta u Česmi.

Kako ističu u Odjeljenju za komunalne poslove, u toku je izrada glavnog projekta treće i četvrte visinske zone za vodovodnu mrežu u Česmi.

Projekat obuhvata izgradnju rezervoara za potrošače u najvišoj, odnosno četvrtoj zoni, pri čemu je planirano da se do kraja jula ove godine pribavi projektna dokumentacija i krene u realizaciju ovog projekta. Izgradnjom ovog rezervoara stvoriće se preduslovi da se naredne godine krene u izgradnju kompletnog sistema vodosnabdijevanja viših zona naselja Česma i Krčmarice. Budućom mrežom biće pokriveno konzumno područje koje trenutno pokriva više od 500 domaćinstava u trećoj i četvrtoj zoni vodosnabdijevanja.

Drugi dio sredstava, u iznosu od 600.000 KM, biće upotrebljen za izgradnju primarnog dijela vodovodnog sistema u Jagarama, što podrazumijeva dva rezervoara, dvije pumpne stanice, te dovodne i potisne cjevovode.

Inače, dolaskom ljetnjih mjeseci, građani viših dijelova ovih naselja, kubure sa nedostatkom vode i voda im se doprema u cisternama.

Šef Odsjeka za civilnu zaštitu i poslove teritorijalne vatrogasne jedinice Mladen Ćućun, kazao je da vodu za više djelove grada gdje postoje problemi sa vodosnabdijevanjem dorpemaju cisterne preduzeća „Eko-euro tim“ i „Vodovod“, a po potrebi su tu i banjalučki vatrogasci. On dodaje da je za sufinansiranje troškova isporuke vode ove godine u gradskom budžetu planirano 50.000 KM.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *