Mektić: Organizovani kriminal preuzeo rutu ilegalnih migranata

Društvo

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić tvrdi da je organizovani kriminal preuzo rutu ilegalnih migranata u regionu što, kako je rekao, nijedna zemlja nije smjela da dozvoli, te najavio zajedničko operativno djelovanje policija država jugoistočne Evrope na sprečavanju migrantske krize.

Mektić je nakon sjednice Savjeta ministara, na kojoj je razmatran izvještaj o migrantima od 24. juna, rekao da ih u BiH trenutno ima 7.000, od kojih je 600 podnijelo zahtjev za azil, ali da nijedan nije odobren.

Mektić je novinarima rekao da te brojke ukazuju na to da migranti ne žele azil, već da samo formalno podnose da bi opravdali boravak u BiH.

“Zloupotrebljavaju institut azila. Prihvatili smo po osnovu readmisije od Republike Hrvatske 317 migranata, a drugima predali više od 500 nezakonitih migranata”, kazao je Mektić.

Kako je naveo, dodatne policijske snage su na terenu i rade na zaštiti granica.

“Od Vlade FBiH pismeno su nas obavestili da su ustupili kasarnu Ušivak i prostore Agrokomerca u Velikoj Kladuši. Riješavaju se priključci struje, kanalizacije…. U Agrokomercu imamo donaciju Austrije oko 50 specijalizovanih šatora, klima, grejanje. Uz dodatne kontejnere i sanitarne čvorove koje ćemo praviti u Velikoj Kladuši”, rekao je.

Nakon donatorske konferencije, naveo je Mektić, javio se određeni broj zemalja s konkretnim ponudama.

“Češka vlada donira milion evra, kupujemo mobilne i stacionarne kamere, i druge uređaje za osmatranje, bespilotne letjelice, jačamo kapacitete graničnih prelaza. Biće jos donacija. Boravio sam u Briselu, govorili smo o odlučnijem djelovanju po pitanju suzbijanja ilegalnih migracija. Svi smo pali na ispitu i organizovani kriminal nam je preuzeo rutu. Ni jedna zemlja nije smjela to dozvoliti”, kazao je Mektić, prenijela je regionalna N1.

Smatra da se efikasnije mora raditi na sprečavanju toga.

“Počećemo operativno da djelujemo. Zajedničko djelovanje policija u jugoistočnoj Evropi”, rekao je Mektić i dodao da još jednom mora da demantuje ” gluposti o 150 hiljada migranata koji će se ovde naseliti”, a o čemu, kako je rekao, govori predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji “to koristi u izbornoj kampanji”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *