Stanić: Ministarstvo nema rješenje za nisku otkupnu cijenu pšenice

Društvo

Član Glavnog odbora SDS-a Miladin Stanić smatra da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske nema rješenje kada je u pitanju otkupna cijena i preuzimanje tržišnih viškova pšenice i da “neće da se uhvati u koštac sa problemima poljoprivrednih proizvođača”.

Stanić tvrdi da se ovo pitanje može rješavati tako da se kvalifikovanim otkupljivačima i prerađivačima pšenice dodijele beskamatna kreditna sredstva posredstvom Investiciono-razvojne banke Srpske.

“Onda nećemo imati situaciju da im se nudi ovako niska otkupna cijena pšenice”, rekao je Stanić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Stanić kaže da su se na području Semberije “pojavili mešetari koji nude otkupnu cijenu pšenice od 20 do 27 feninga po kilogramu, što ne pokriva troškove proizvodnje”, te dodao da je, kada je SDS bio na vlasti, ta cijena na tržištu dostizala i do 40 feninga.

On navodi da je 40 novoangažovanih radnika pri resornom ministarstvu na terenu utvrdilo da je u prethodnom periodu “bilo mnogo zloupotreba na podsticajima za proizvodnju mlijeka”, jer su se “pogrešno ili nekvalifikovano namiještale klase mlijeka”.

“Imali smo situaciju da je 90 odsto mlijeka u Srpskoj bilo prve klase. To mlijeko je bilo subvencionisano sa 30 feninga, a u zadnjih mjesec dana, otkako su inženjeri i tehnolozi počeli kontrole na terenu, procenat učešća prve klase mlijeka u proizvodnji u Srpskoj opao je sa 90 na 40 odsto”, rekao je Stanić.

On je kritikovao i koncesionu politiku resornog ministarstva, ukazujući da se mora voditi računa o kompletnom agrarnom stanovništvu kako bi se zasnovala održiva proizvodnja.

Stanić tvrdi da će SDS, ukoliko dođe na vlast nakon izbora, izdvojiti znatno više sredstava za podsticaje u poljoprivedi, te da će nizom mjera napraviti održivu poljoprivredu u Srpskoj.

rtvbn.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *