Galić: Mali broj graničnih prelaza ispunjava standarde

Društvo

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić izjavio je da samo manji broj graničnih prelaza u BiH ispunjava sve potrebne standarde za obavljanje graničnih provjera.

Galić je pojasnio da potrebne standarde ispunjavaju novi granični prelazi koji su izgrađeni uz finansijsku pomoć EU i iz budžeta BiH, kao i oni koji se zajednički koriste sa Hrvatskom.

– Pojedini prelazi, poput Vardišta, Huma, Uvca i Doljana, nemaju adekvatne uslove, kao što su nadstrešnica, rampa, voda, struja, a neki čak nisu ni adekvatno osvijetljeni – rekao je Galić za “Večernji list”, izdanje za BiH.

On je istakao da na pojedinim graničnim prelazima sa visokom frekvencijom saobraćaja zbog loše infrastrukture dolazi do velikih gužvi i zadržavanja, posebno tokom ljetne sezone i praznika, navodeći primjer najfrekventnijeg graničnog prelaza Brod, koji ima samo po jednu ulaznu i izlaznu traku.

Kada je riječ o nedostatku kadrova, Galić je rekao da je trenutna popunjenost Granične policije 78,4 odsto, odnosno da nedostaje ukupno 525 policijskih službenika, te najavio da će u septembru početi da radi 100 kadeta, čija se obuka ubrzano privodi kraju.

Prema Galićevim riječima, pripadnici Granične policije BiH su od početka godine postupali prema 7.211 ilegalnih migranata, od kojih je 2.316 registrovano u ilegalnom prelasku granice, a nakon toga su predati u nadležnost Službi za poslove sa strancima, dok je oko 5.000 lica spriječeno u ilegalnom prelasku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *