Banjaluka: Mali projekti vrijedni 150.000 KM

Društvo

Dvadesetak banjalučkih naselja do sada je uspješno realizovalo tzv. „male projekte“ u pojedinačnoj vrijednosti od 2.500 KM, u okviru šireg plana kojim se nastoji izaći u susret mještanima za sitne intervencije u prostoru.

Radi se o jedinstvenom projektu, vrijednom oko 150.000 KM, kojim se nastoji u svakoj od 57 mjesnih zajednica pokušati riješiti sitniji problemi. Sve predložene popravke i intervencije predložili su sami mještani, odnosno njihovi predstavnici u savjetima mjesnih zajednica.

Načelnica Odjeljenja za opštu upravu Sanja Pavlović, ističe da su ključni izazovi za realizaciju ovih projekata otežani procesi javnih nabavki i nezainteresovanost ponuđača da konkurišu za poslove relativno male pojedinačne vrijednosti.

Iz tog razloga, do sada smo, po javnom pozivu iz 2017. godine, ovaj posao uradili u 20 od ukupno 57 mjesnih zajednica. Za intervencije u još 28 mjesnih zajednica morali smo ponoviti nabavke, a trenutno je u toku potpisivanje ugovora sa budućim izvođačima radova, tako da je za očekivati da će i u ovim naseljima uskoro uslijediti te, male intervencije – kazala je ona.

Prema njenim riječima, za izabrane projekte iz devet mjesnih zajednica dva puta je ponavljan postupak javne nabavke, ali ti postupci nisu prošli pošto se niko nije javio na tender ili je, pak, dostavljena ponuda bila znatno skuplja u odnosu na procjenjenu vrijednost.

Ona je podsjetila da je Grad prošle godine po prvi put izdvojio sredstva za sufinansiranje projekata mjesnih zajednica, i to na osnovu prijedloga samih mještana, odnosno njihovih savjeta koji su imali mogućnost delegirati do dva projekta u pojedinačnoj vrijednosti do 2.500 KM.

Od „malih projekata“ do sada su, između ostalog, realizovani u MZ Lauš 1, gdje je sanirana ograda oko OŠ „Sveti Sava“, zatim izgrađena česma kod spomen kosturnice u Drakuliću, urađena staza na školskom igralištu područnog odjeljenja OŠ „Stanko Rakita“ u Debeljacima, te nabavljene lampe za uličnu rasvjetu u Rekavicama 1.

U međuvremenu, objavljen je i novi javni poziv za 2018. godinu, koji je otvoren do 10. jula.

Očekujemo da po okončanju javnog poziva dobijemo prijedloge određenih projekata koje će delegirati mjesne zajednice putem savjeta, a koje ćemo u konačnici uspješno realizovati – rekla je Pavlovićeva.

Prema njenim riječima, i ove, kao i prošle godine, budžetom je za ove svrhe planirano 150.000 KM. Prema pozivu, mogu se predložiti najviše dva projekta koja se, uglavnom, odnose na rješavanje manjih infrastrukturnih radova, vanjsko i unutrašnje uređenje objekata i dvorišta mjesnih zajednica, kao i uređenje značajnih objekata i njihove okoline na području mjesne zajednice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *