Sindikat doktora: Zakon o platama politička lakrdija i istorijski nonsens Vlade RS

Društvo

Prijedlogom novog Zakona o platama, koji je juče po hitnom postupku usvojila Narodna skupština RS, ozbiljno je zloupotrijebljen postojeći težak i neprihvatljiv profesionalni materijalni i socijalni položaj zdravstvenih radnika, poručuju iz Strukovnog sindikata doktora medicine RS.

Naglašavaju da su predsjednik Vlade RS i ministar zdravlja i socijalne zaštite odluku o „minornom i lažnom povećanju plata stavili isključivo u funkciju svoje buduće izborne kampanje“.

– Nesporna je činjenica da je novi Zakon o platama zdravstvenih radnika usvojen uz ozbiljno kršenje odredbi Ustava i drugih propisa RS, kao i ratifikovanih konvencija Međunarodne organizacije rada o univerzalnim pravima radnika i njihovih reprezentativnih sindikata na obavezno učešće u socijalnom dijalogu i kolektivnim pregovorima kod donošenja zakona iz oblasti radnih odnosa. A kod ekspresnog donošenja ovog važnog zakona njega uopšte nije bilo. Naprotiv, prijedlog ovog zakona je usvojen po hitnom postupku, i to u rekordnom roku, kraćem od 24 časa od trenutka kada je javno objavljen. Zato donošenje ovog zakona predstavlja običnu političku lakrdiju i istorijski nonsens aktuelne Vlade RS – navodi se u saopštenju.

Iz ovog sindikata poručuju da nastavljaju sindikalnu borbu za prava svojih članova svim dopuštenim sredstvima i pozivaju sve zdravstvene radnike da javno osude ovakvu „neprimjerenu i potpuno nakaradnu politiku Vlade RS u oblasti plata i drugih naknada“.

– Obraćamo se i svim zdravstvenim radnicima da se aktivno uključe i podrže naše naredne sindikalne aktivnosti i mjere koje će preduzeti organi ovog sindikata u saradnji sa Sindikatom medicinskih sestara i tehničara RS, a sve s ciljem konačnog ukidanja ovog rigidnog i nakaradnog Zakona o platama – naglašavaju u SSDM RS.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *