Predstavnik OEBS-a za slobodu medija: Novinarstvo među najopasnijim zanimanjima

Društvo

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija, Arlem Dezir, upozorio je danas da se situacija kad je riječ o slobodi medija u posljednje vrijeme pogoršala i pozvao zemlje učesnice te organizacije da stanu uz medije, istakavši da je “obaveza demokratija da prihvate, poštuju i štite raznolikost i slobodu svih glasova”.

On je to poručio u obraćanju Stalnom savjetu OEBS-a, a predstavljajući svoj izvještaj – godinu dana nakon što je preuzeo dužnost – o stanju slobode govora i medija u regionu OEBS-a.

Dezir je istakao da je na najvišem nivou angažovan u saradnji sa pet zemalja Jugoistočne Evrope, njihovim vladama i medijskom zajednicom, što je, kaže, rezultiralo napretkom po brojnim pitanjima uključujući reformu javnih medija, jačanje regulatornih agencija i razvoj medijske strategije, a u Srbiji – podrškom medijskoj samoregulativi.

Govoreći o izazovima sa kojima se mediji na globalnom nivou suočavaju, naveo je dalja zatvaranja novinara, zabranu rada novinskih listova, blokiranje informativnih sajtova, sve veće ograničenje pristupa internetu, nove napade na novinare i ubistva.

– U protekloj godini je ono što je bilo nezamislivo – postalo svakodnevnica za redakcije, i to ne možemo da prihvatimo. Biti novinar danas postalo je jedno od najopasnijih zanimanja u svijetu. Ne mislim na ratno izvještavanje, već je postala opasna sama činjenica da ste novinar, da istražujete, objavljujete, komentarišete o pitanjima od javnog značaja, o političkim, ekonomskim bezbjednosnim temama, korupciji, ili čak ako ste samo karikaturista – rekao je on.

Upozorio je da je takva atmosfera opasna i da su mediji, kao krhka institucija demokratije, još ugroženiji sada kada “duvaju vjetrovi ekstremizma, populizma i nasilja, koji se podstiču putem društvenih mreža sa anonimnih naloga ili iza kojih stoje grupe fanatika”.

– Tražim danas od zemalja učesnica da prijetnje smrću novinarima, uključujući one upućene na internetu, tretiraju s krajnjom budnošću kako bi bile predmet sistematskih istraga, a njihovi vinovnici identifikovani, krivično gonjeni i najstrože osuđeni – istakao je Dezir.

On ukazuje da, uprkos brojnim preprekama i prijetnjama, novinari odbijaju da se predaju i da hrabro obavljaju suštinske zadakte demokratije, ali naglašava da hrabrost novinara nije dovoljna te da su države odgovorne da štite medije u ovom trenutku kada je opasnost povećana.

– Možete da medije kritikujete, možete da se sa njima ne slažete, možete čak i da ih ne volite – ali je obaveza demokratija da prihvate, poštuju i štite raznolikost i slobodu svih glasova – poručio je.

Dezir je rekao i da njegova Kancelarija trenutno radi na obimnom istraživačkom projektu čiji je cilj da se pronađu rješenja i sakupe podaci radi bolje zaštite novinara.

Naveo je i da njegov tim radi na dokumentarnom filmu kojim će, kroz živote novinara koji žive i rade u regionu OEBS-a, prikazati stravične razmjere uznemiravanja na internetu, a film će biti prikazan u decembru u Beču.

– Nastaviću da se borim protiv prijetnji, zlostavljanja i uznemiravanja medijskih radnika kad god i gdje god da se dogode – zaključio je predstavnik OEBS-a za slobodu medija.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *