Banjaluka: Četiri velika stabla srušena zbog kružnog toka

Društvo

Na uglu Aleje Svetog Save i Ulice Vase Pelagića posječene su dvije lipe i dva javora kako bi se na tom mjestu mogao napraviti kružni tok.

Banjalučani će u ovom dijelu grada dobiti čak dvije moderne raskrsnice, ali su sa druge strane ostali bez drveća, što mnogim građanima teško pada.

– Drago mi je što će saobraćaj sada biti brži, ali čini mi se da je zelenilo kolateralna šteta u svim infrastrukturnim projektima u gradu. Žao mi je što se uvijek žrtvuje staro drveće sa velikim krošnjama, a nemam osjećaj da se sade nova stabla. Da li je uopšte moguće tako velika stabla presaditi – upitala je Ivana, koja stanuje u Boriku.

U preduzeću „Tamaris“ zaduženom za održavane zelenila u Banjaluci potvrdili su da su četiri drveta u Aleji posječena, od kojih je jedna lipa stara desetak godina bila zdrava, dok se na ostala tri stabla pojavila trulež.

Iz Gradske uprave pojašnjavaju da su stabla morala biti uklonjena po projektu, ali tvrde i da neće odstupati od ideje da u Banjaluci uvijek posade duplo više stabala nego što posijeku.

– Veliki broj drveća trebamo mijenjati, od 2.100 kontrolisanih stabala 400 je trulih. Naš plan je da ako posiječemo sto dotrajalih stabala da duplo više posadimo i sigurno ćemo se toga držati. Rebalansom budžeta smo tražili i dobili više novca isključivo za sadnju, koju planiramo na jesen- reki su u Odjeljenju za komunalne poslove, podsjećajući da su i maturanti posadili Aleju sa 105 sadnica kod Kastela.

Iz Grada su rekli i da trenutno nemaju novca da posijeku svih 400 trulih stabala u gradu, već tek 150, ali u Društvu za zaštitu drveća „Arbor Magna“ smatraju da se mora intervenisati i spriječiti eventualna šteta i povrede.

– Nemaju para da orežu opasne ostatke stabala i suve grane, ali imaće novca da plate štetu ukoliko neko bude povrijeđen. Mrtva stabla visoka po 30 metara stoje već pet godina i niko ne interveniše, kao da se ne zna da će pasti- precizirao je predsjednik Jovan Brujić. Sugrađanima koji pitaju je li moguće premještanje velikih stabala kako bi se sačuvala, pojašnjava da je to izuzetno rijetko i skupo i u svijetu.

– To su spektakularna dešavanja, medijski propraćena koja se rade u izuzetnim slučajevima. Za nas je to nedostižno – zaključio je on.

Betoniranje grada

U Društvu „Arbor Magna“ ističu da ih zabrinjava probem „generalnog betoniranja grada koje je urbanistički dozvoljeno“.

Planski rezultat je, dodaju, da imamo grad sa sve manjim zelenim površinama.

– I novi regulacioni plan centar predviđa uklanjanje postojećeg parka kod spomenika Banu Milosavljeviću. To je mladi park i trenutno nije mnogo vrijedan, ali imaju vrijedni primjerci duda koji su u odličnom stanju, divni himalajski kedrovi. Uništen je i drvored u parkiću, nakon renoviranja, a posađeni kesteni su obična farsa jer su rupe prvo betonirane, i onda nasuta zemlja. Stabla će se sigurno osušiti poslije nekog perioda – naglasio je Jovan Brujić.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *