Banjaluka: Nove stepenice na Banj brdu do kraja mjeseca

Društvo

Uskoro će biti završena sanacija pristupnih stepenica kod spomenika palim Krajišnicima na Banj brdu.

-Ekipe odgovornog preduzeća intenzivno rade i pokušavamo da ovaj posao okončamo koji dan prije 27. jula, kada se obilježava Dan ustanka protiv fašizma. Do sada su završene gornje etaže prilaza spomeniku i radi se na donjim – kazao je načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Dragomir Keserović.

Prema njegovim riječima, Grad je jedino mogao da uđe u posao obnove oštećenih stepenica, za šta je i nadležan.

-Na inicijativu gradonačelnika, odlučili smo da obnovimo pristupne stepenice o trošku Grada kako bi se omogućio nesmetan pristup spomeniku prilikom obilježavanja važnih istorijskih datuma. Sam spomenik se nalazi na spisku spomenika od interesa za RS i BiH i njegovu obnovu mora odobriti Vlada RS, a potrebna su i velika sredstva da bi se to ostvarilo– rekao je načelnik Keserović.

Novac za obnovu stepenica u iznosu od 45.000 KM izdvojena su iz gradskog budžeta odnosno iz granta za održavanje spomenika i spomen-obilježja.

Keserović je naveo da je u nadležnosti Grada preko 40 spomenika i spomen obilježja, od kojih je većina sanirana.

-U toku je sanacija spomenika u Stričićima, koju planiramo da završimo do početka ovogodišnjeg „Kočićevog zbora“. Radovi se izvode i na još šest spomenika iz Otadžbinskog i Drugog svjetskog rata – naveo je Keserović.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *