Nekoliko klizišta u Novom Gradu

Društvo

Nevrijeme koje je proteklog vikenda zadesilo podgrmečki dio opštine Novi Grad pričinilo je štetu na putevima i aktiviralo nekoliko klizišta, rekao je načelnik opštinskog Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Zoran Mijatović.

On je naveo da je u petak, 6. jula, nevrijeme zahvatilo naselja Čađavica, Rakani, Matavazi, Rašće i Blatna.

“Bujica je pričinila štetu na lokalnim putnim pravcima, a na putu Rudice-Latinović Brod pojavila su se dva klizišta. Na putu Blatna-Rašće, u Matavazima voda je odbila bankine. Područje oko Kop centra u Blatni bilo je pod vodom”, rekao je Mijatović i dodao da će nadležne službe danas procijeniti mogućnost sanacije bankina na putu Blatna-Rašće.

Dio puta Ercezi-Senići neprohodan je zbog klizišta, a na putu Rakani-brdo Makivića aktivirana su tri klizišta.

“Put Rakani-brdo Makivića je neprohodan i prolazi se kroz jedno dvorište”, rekao je Mijatović.

Prema njegovim riječima, situacija je složena kad je riječ o klizištima jer, osim uklanjanja materijala, treba utvrditi razlog zašto su nastala.

“Razgovaraćemo sa nadležnim ministarsvom i očekujemo da će nakon toga komisija utvrditi štetu. U ovom trenutku to je teško jer smo zauzeti oko sređivanja infrastrukture, a postoji mogućnost da je voda ušla i u objekte”, naveo je Mijatović i dodao da je mnogo materijala sa puteva voda odnijela u usjeve.

Opštinske službe su nedavno završile procjenu šteta od polava u martu koja iznosi 630.000 KM, od čega na stambenim objektima 21.000 KM, poslovnim objektima 8.000 KM i od klizišta 600.000 KM.

Osim toga, poplave u martu je u oblasti poljoprivrede pričinjena šteta koja je procijenjena na 76.000 KM.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *