Počela komemoracija u Srebrenici

Društvo

U Memorijalnom centru u Potočarima danas je počelo obilježavanje 23. godišnjice od zločina u Srebrenici, okupljanjem predstavnika vlasti i građana, koji tu svake godine dolaze iz svih krajeva, a u Federaciji BiH je proglašen Dan žalosti.

Uobičajeno danas, nakon obraćanja zvaničnika, delegacije će u Memorijalnom centru položiti vijence i odati poštu nastradalim. Potom će uslijediti vjerski dio komemoracije i, kao svake godine, biće obavljen ukop fragmenata naknadno identifikovanih posmrtnih ostataka.

U Srebrenici je održana i komemorativna sednica Skupštine opštine na kojoj je odata počast svim stanovnicima ove opštine poginulim u proteklom ratu.

Veliki broj građana je od ranog jutra počeo da pristiže u Komemorativni centar i, prema agencijskim izvještajima, sve protiče mirno i u skladu s planom obezbjeđenja današnjeg skupa.

Osim nadležnih iz policije RS, u Štabu su prisutni i predstvanici drugih bezbjednosnih agencija, kao i međunarodnih organizacija.

MUP RS je nosilac aktivnosti obezbeđenja današnjeg komemorativnog skupa u Srebrenici, a sve policijske strukture koje su takođe angažovane na tom poslu imaju dobru saradnju s ciljem da sve protekne bez incidenata.

“Negiranje genocida je duboko neljudski”, kazao je danas novinarima visoki predstavnik u BiH Valentin Incko koji je došao u Potočare da oda počast žrtvama.

Negiranje, kako je rekao, znači da se on nije desio.

“Ima ljudi u Evropi koji negiraju holokaust, ali on postoji”, naveo je Incko.

Član Predsedništva BiH Dragan Čović jutros se oglasio na Twitteru porukom da je u “Srebrenici počinjen strašan zločin”.

” Danas molimo za oprost, čak i u ime onih koji za to nemaju hrabrosti. Zajedničku evropsku budućnost gradimo na istini i pomirenju”, napisao je Čović.

Inače, juče je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH saopštila da danas u Mostaru neće organizovati praćenje utakmice na Svetskom fudbalskom prvenstvu između Hrvatske i Engleske.

“Vjrujemo da će sutra biti uvažen osećaj za žrtve ratne tragedije iz prošlosti, ali također uvažen i osećaj nade, vere i sreće zbog svetskog uspeha Hrvata s ciljem izgradnje bolje budućnosti, te ohrabrenja svima kako i male države i malobrojni narodi mogu postići vrhunske rezultate i svetske uspehe. Zajedno bodrimo naše Vatrene do pobede s verom da ćemo ih opet zajedno bodriti i u nedelju”, poručili su iz HDZ-a.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *