Novi zakon o medijima treba da bude po svjetskim standardima

Društvo

Kod izrade novog zakona voditi računa da on bude usklađen sa međunarodnim konvencijama i nadležnostima različitih nivoa vlasti, kao i da budu uobzirena postojeća zakonska rješenja koja pokrivaju oblast javnog informisanja

U okviru kampanje javnog zagovaranja novog zakona o medijima u Republici Srpskoj, koju zajednički realizuju Centar za slobodno novinarstvo iz Banjaluke i magazin Faktor danas je održana druga javna diskusija pod nazivom Nezavisni mediji i zakon o medijima u RS.

Učesnici javne diskusije saglasili su se da je neophodno da bude donesen novi zakon o medijima u Republici Srpskoj, jer postojeći Zakon o javnom informisanju zadnji put je izmijenjen 1997. godine.

-Ovaj zakon je pravno veoma štur i ne reguliše mnoge stvari, posebno kada je riječ o portalima, rekla je advokat Jovana Kisin, koja je govorila o Zakonu o javnom informisanju i njegovim nedostacima u odnosu na savremeniji zakon o medijima kakav postoji u Srbiji.

Ona je istakla da Zakon o javnom informisanju i medijima u Srbiji ne samo što propisuje način osnivanja i registraciju medija, obezbjeđuje i javnost podataka o medijima i njegovim osnivačima i reguliše odnose unutar medija, između poslodavca i novinara.

-Zakon u Srbiji je posebno obradio pravo na demanti i odgovor, kao i pravo na zaštitu privatnosti, jer nemaju zakon o zaštiti od klevete, istakla je Kisin i dodala da prilikom donošenja novog zakona o medijima u RS treba voditi računa o nadležnostima države i entiteta, ali i postojećoj zakonskoj regulativi u oblasti medija.

Predsjednik Kluba novinara Banjaluka, Siniša Vukelić, govorio je o zloupotrebama Zakona o zaštiti od klevete, koji je lex specialis, a koji usko uredio pitanje klevete, ali nije šire ulazio u problematiku načina rada medija.

-Problem neujednačene sudske prakse, kada je riječ o kleveti, često dovodi do nepovoljnih sudskih odluka po medije. Iako je prema evropskim standardima sasvim uobičajeno da izabrani zvaničnici i javni funkcioneri imaju drugačiji tretman u smislu da moraju da trpe javnu kritiku u medijima, vrlo često se dešava da sudske odluke budu protiv medija. To političari veoma često zloupotrebljavaju i oni su među prvima koji podnose tužbe protiv medija i novinara za klevetu, rekao je Vukelić.

Predsjednik Centra za zlobodno novinarstvo Željko Raljić tokom prezentacije zaključaka naveo je da će se kod izrade prijedloga novog zakona voditi računa da on bude usklađen sa međunarodnim konvencijama i nadležnostima različitih nivoa vlasti, kao i da će biti uobzirena postojeća zakonska rješenja koja pokrivaju oblast javnog informisanja.

U okviru kampanje javnog zagovaranja zakona o medijima u RS najavljen je i okrugli sto na istu temu, koji će biti održan krajem avgusta.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *