Radojičić najavio velike promjene u Banjaluci

Društvo

Novi gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić odustao je od holdinga komunalnih preduzeća, ali ne i od oštrih rezova u administraciji i gradskim institucijama.

Kritična tačka je Odjeljenje za prostorno uređenje, na koje se žalilo najviše građana i privrednika, a na tapetu je i Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove i saobraćaj, koje je do sada vodio Zoran Novaković (SNSD), šef izbornog štaba Slobodana Gavranovića. Odjeljenje će podijeliti na dva dijela, te promijeniti šefove i pojedine niže službenike.

Radi veće efikasnosti i smanjenja administracije, što je srednjoročni cilj, Radojičić najavljuje i rezove u Centru za selo, Gradskoj razvojnoj agenciji, i Radničkom univerzitetu.

– To je moj prijedlog, s kojim su se složili i koalicioni partneri – kaže Radojičić.

On je dodao da Banjaluci nije potreban gradski menadžer, jer će se menadžmentom baviti on, te ponovio da će uvesti funkciju gradskog arhitetkte, koji će se baviti strateškim planiranjem.

– Ova pozicija nije dio kvota za raspodjelu funkcija i neće uticati na pregovore sa koalicionim partnerima – precizirao je novi gradonačelnik.

Potvrdio je da pregovori sa partnerima iz DNS, SP i Ujedinjene Srpske o raspodjeli funkcija već ulaze u posljednju fazu i biće završeni do 1. novembra. Započeli su treći krug pregovora, što znači da su podijelili političke funkcije i stigli do direktorskih fotelja.

Srđan Amidžić je nagovijestio da više neće biti praksa da, kad se jednom podijele funkcije, niko ne ulazi ni u čiju terotoriju, niti preispituje rješenja.

– Dogovorili smo se da svako rješenje može biti dovedeno u pitanje ukoliko neko od koalicionih parnera njima nije zadovoljan – kaže Amidžić.

Od komunalnog holdinga Radojičić je za sada odustao, prvenstveno zbog „Toplane“, koja je u milionskim dugovima pa bi i ostala preduzeća povukla na dno. Ponovio je da se stanje u ovom preduzeću mora rješiti sistematski i da je najrealnije nastaviti pregovore o kreditu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

Toplana – Spasavanje žive glave

Igor Radojičić je rekao da će ova grijna sezona biti „snalaženje i spasavanje žive glave“.

– Još nemam potpune informacije, pa ne znam koliko je mazuta nabavljeno, ima li „Toplana“ novca da kupi gorivo i od koga da ga kupi, s obzirom na dugovanja – rekao je Radojičić.

Dodao je da, zbog nedavnog imenovanja „iza leđa“, ne može vjerovati ni aktuelnom direktoru Toplane Mići Milovanoviću ni Nadzornom odboru preduzeća.

Fotelje i Čudiću i Milakoviću

Skupština Grada će imati dva potpredsjednika, a ove funkcije će vjerovatno zauzeti Milan Milaković (SP) i „manjinac“ Saša Čudić. Srđan Amidžić je najozbiljni kandidat za zamjenika gradonačelnika.

Odbijenica iz PDP

SNSD će pregovarati i sa opozicionim strankama, osim sa PDP. Još u aprilu SNSD je ponudio predizbornu koaliciju GO PDP, ali je Zoran Talić to javno odbio, što je u vladajućoj stranci ocjenjeno kao netaktično.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *