Bivši borci blokiraju glavne saobraćajnice u FBiH

Društvo

Demobilisani borci bivše Armije R BiH i HVO-a blokirali su danas Međunarodni granični prelaz Bijača, magistralni put M18 Tuzla- Orašje, u mjestu Srebrenik, Šički Brod, petlja na magistralnom putu Tuzla -Lukavac, te put M17, u mjestu Šije kod Tešnja i Golubinja kod Željeznog Polja.

Ovo su za sada poznate blokirane lokacije, a kako javlja novinar “Nezavisnih” sa terena biće ih još.

Bivši borci blokadu vrše zbog toga što Parlament FBiH nije zakazao sjednicu na kojoj bi se usaglasio zakon o pravima demobilisanih boraca u Federaciji.

Hamza Krkalić, ispred demobilisanih boraca, kazao je danas novinarima u Sarajevu, da neće da kaže šta će to borci sve blokirati ali da je FBiH od 13 sati pod blokadom.

“Morate razumjeti da krijemo lokacije dok ne bude izvršena blokada. Ne vjerujemo više obećanjima iz Parlamenta i držaćemo u blokadi FBiH dok god ne bude počela sjednica”, rekao je Krkalić.

Drago Grbavac, ispred Udruženja zaboravljenio branitelji HVO-a, rekao je da neki pokušavaju da zavade borce, ali da im to neće poći za rukom, te da može potvrditi informaciju da je prelaz Bijača već blokiran.

Dodao je da ima saznanja da će sjednica Komisije za usaglašavanje teksta zakona u Parlamentu FBiH biti odžana u četvrtak, te da je tu potvrdu dobio mjelovima od nekih članova te komisjije.

Imali su kritike i na novinare i na njihovo izvještavanja uz komentar da su više uz vlast nego uz njih, te da im ne daju dovoljne prilike da kažu šta žele i hoće i da zbog toga ne žele da odaju lokacije koje će biti blokirane, a još nisu, jer vjeruju da novinari sarađuju sa vlasti.

Nezvanično, Sarajevo neće biti blokirano.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *