Banjaluka: Isplaćene učeničke stipendije, novi konkurs u septembru

Društvo

Gradske stipendije za učenike, njih 1.194, ovih dana su u potpunosti isplaćene, čime je okončan ovaj proces za školsku 2017/2018. godinu, potvrđeno je u Odjeljenju za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport.

Prema podacima resornog odjeljenja, ovih dana su uplaćene deveta i deseta stipendija, čime je završena isplata za ovu godinu. Istovremeno, ovih dana je isplaćena i sedma stipendija za 318 studenata koje Grad pomaže na ovaj način.

-Studenti će osmu stipendiju dobiti u septembru, dok će im u u oktobru biti isplaćene dvije. Time će biti završena isplata svih stipendija – rekli su u ovom odjeljenju.

U okviru nastojanja Grada da nagradi nabolje učenike, početkom idućeg mjeseca biće raspisan konkurs za dodjelu učeničkih stipendija za školsku 2018/2019. godinu. Pored toga, konkurs za studente prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama biće raspisan u drugoj polovini oktobra.

Učenici i studenti moći će da konkurišu za jednu od tri vrste stipendija, i to: stipendije za uspjeh u školi odnosno na studiju, stipendije prema socijalnom statusu i stipendije za deficitarna zanimanja.

Za stipendije je planirano da bude izdvojeno 1,6 miliona KM, a visine stipendije ostaće iste.

Učenička stipendija na osnovu uspjeha u školi i prema socijalnom statusu iznosi 80 KM, a za deficitarna zanimanja 160 KM. Visina stipendija za studente prema socijalnom statusu i stipendije za uspjeh na studiju iznosi 130 KM, a za deficitarna zanimanja 250 KM.

Deficitarna zanimanja za narednu školsku/akademsku godinu su za učenike srednjih škola: varilac, kamenorezac i tehničar modelar obuće, te za studente: diplomirani profesor matematike i informatike, diplomirani profesor fizike i diplomirani inženjer elektrotehnike.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *