Bočac: Uskoro uklanjanje nagomilanog otpada iz Vrbasa

Društvo

Ogromne količine nakupljenog otpada iz Vrbasa, koje je trenutno zaustavljeno na zaštitnoj mreži u Bočcu, biće uklonjene u naredna tri mjeseca, saopšteno je poslije današnjeg sastanka gradonačelnika Igora Radojičića sa predstavnicima resornog ministarstva i Hidroelektrane „Bočac“.

Prlikom obilaska lokacije, na kojoj se nalazi zaštitna mreža, Radojičić je naglasio da je ova mreža od izuzetnog značaja za grad Banju Luku, s obzirom na to da bi, u slučaju njenog probijanja, na hiljade tona nakupljenog otpada krenulo prema gradu.

– Već sedmicama razgovaramo o tome kako i na koji način spriječiti da nagomilani otpad ode nizvodno, prema Banjoj Luci – rekao je Radojičić, nakon što je obišao pomenutu lokaciju, zajedno sa ministarkom Srebrenkom Golić i direktor HE Bočac Nedeljkom Kesićem.

On je istakao da će, u ovom trenutku, interventno djelovati HE „Bočac“ tako što će ukloniti nakupljeni otpad, ali i upozorio da se mora naći sistemsko i dugoročno rješenje za ovaj problem. U te razgovore, prema njegovim riječima, mora biti uključen niz institucija, uključujući Ministarstvo za prostorno uređenje, Fond za zaštitu životne sredine, ali i opštine iz gornjeg sliva Vrbasa, koje su sastavu Federacije BiH.

Direktor HE „Bočac“ Nedeljko Kesić izjavio da je već pokrenut postupak za izbor izvođača koji bi uklonio nataloženo smeće.

-Procijenjena vrijednost radova iznosi oko 55.000 KM i nadam se da ćemo do kraja mjeseca biti u mogućnosti da krenemo sa izvlačenjem otpada. Prema nekim procjenama, na mreži se trenutno nalazi oko 6.000 kubnih metara otpada. Za sav ovaj posao, odnosno da se otpad ukloni u potpunosti, biće potrebno oko tri mjeseca – naglasio je on.

Ministarka Srebrenka Golić ističe da se sa ovim problemom suočavaju već godinama.

– Za trajno rješenje problema moraće se razgovarati sa svim opštinama u slivu Vrbasa, kao i sa Vladom Federacije BiH i tamošnjim fondovima za zaštitu životne sredine – kazala je ona.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *