Dodatnih 200.000 eura od Njemačke za podršku žrtvama mina u BiH

Društvo

Ambasadorica Savezne Republike Njemačke u BiH Christiane Hohmann potpisala je sa direktorom organizacije “Enhancing Human Security” (ITF) Tomažom Lovrenčičem još jedan daljnji ugovor, kojim Savezna Republika Njemačka na raspolaganje stavlja dodatna sredstva u visini od 200.000 eura za žrtve mina u Bosni i Hercegovini.

Time će Njemačka u ovoj godini podržati žrtve mina sa dvostrukim iznosom u odnosu na 2017. godini – pored svog angažmana u humanitarnom deminiranju.

Sa ovim sredstvima će se za oko 45 žrtava mina iz Bosne i Hercegovine praviti i prilagođavati proteze kao i nabaviti druga protetička pomagala, kao što su na primjer invalidska kolica ili slušni aparati. Međunarodni gremij, kojim predsjedava Njemačka ambasada, pobrinut će se o tome da pomoć bude dodijeljena osobama iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.

Žrtve mina će potom preko Miracles centra u Mostaru i Univerzitetskog rehabilitacijskog instituta (URI) Soča u Sloveniji dobiti nove proteze, rehabilitacione tretmane, psihološku podršku ili druge uređaje koji su im potrebni kako bi se ponovo integrisali u poslovni život.

Prema izvorima državnog Centra za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) postoji otprilike 7.900 žrtava mina, kako ratnih veterana, tako i civilnih žrtava. Od toga je otprilike 1.600 poslijeratnih žrtava, dok je na sreću broj novih žrtava na godišnjem nivou značajno opao. Stručna lica, to jeste demineri su ponajviše time pogođeni.

klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *