Vađenje granate iz Vrbasa počekom naredne sedmice

Društvo

Iz Republičke uprave Civilne zaštite uvjeravaju stanovništvo da je granata nađena ispod Gradskog mosta na Obilićevu bezopasna, i da će početkom naredne sedmice biti uklonjena iz rijeke.

– Na osnovu fotografija i podataka koje smo dobili i naše baze, granata je prečnika 90 milimetara i dužine 40 centimetara i slična je nekim ranijim koje su nađene u Vrbasu. Nema upaljač i nije opasna za građane, u suprotnom mi bismo već preduzeli mjere bezbjednosti. Hidrocentarala je sada podigla vodostaj rijeke, tako da je trenutno ne možemo ukloniti iz zemlje dok se sa njima ne usaglasimo, ali to ćemo vjerovatno uraditi u ponedjeljak- utorak- potvrdio je pomoćnik direktora Republičke uprave CZ Dragan Kos.

Naglasio je da akcija neće biti komplikovana i složena, te napomenuo da su prethodnih godina izvadili najmanje osam zaostalih granata iz Vrbasa.

Članovi ronilačkog kluba “Buk”, pronašli su juče granatu, u okviru akcije sa Gradskom upravom na uklanjanju krupnog otpada u rijeci i pretragu terena radi pronalaženja neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Banjalučani nisu zaboravili veliku akciju vađenja zaostale bombe iz Vrbasa, 2015. godine, kada je ovaj dio grada morao biti evakuisan. Bomba, takođe iz Drugog svietskog rata, teška 466 kilograma, uspješno je izvučena, a učestvovalo je više od 350 policajaca, 40 pripadnika Civilne zaštite i 15 deminera.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *