Napad na novinare treba tretirati kao napad na službena lica

Društvo

Žalbena komisija Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini je prije nekoliko godina napravila prijedlog kako bi trebao glasiti članak u Krivičnom zakonu FBiH kojim bi bili sankcionirani svi napadi na novinare u vrijeme vršenja njihove dužnosti – kazala je članica te komsije i advokatica Nada Dalipagić.

Dodala je da je predložena kazna za takav napad bila kao kazna za napad na inspektore u vršenju službene dužnosti.

– Smatram da bi to zaista doprinijelo isključivoj zaštiti novinara u svakom slučaju i ja sam odavno već zagovornik te ideje da se to unese u Krivični zakon kako bi se sankcionirali takvih napadi – kazala je Dalipagić.

Naglasila je da osuđuje svako nasilje, a posebno napade na novinare, jer su, prema njenom mišljenju, novinari u sličnoj situaciji kao što su i advokati – nosioci svog samostalnog posla.

– Kako bi se dalje moglo doprinijeti što boljem rješavanju svih slučajeva, isključiva odogovornost je na Tužilaštvu. Na temelju Zakona o krivičnom postupku istragu provodi Tužilaštvo, potrebno je provesti sveobuhvatnu istragu, podići optužnicu protiv napadača i adekvatno ih kazniti i to objaviti, što to doprinijelo boljoj zaštiti novinara – kazala je Dalipagić.

Miodrag Živanović, profesor Univerziteta u Banjaluci, koji je takođe član Žalbene komisije Vijeća za štampu, smatra da bi trebalo donijeti zakon koji bi novinare tretirao kao službene osobe.

– Moguće je to pravno riješiti, a teže pitanje će biti je li to moguće i ako bi se riješilo pravno, nekim aktom uopće provoditi. Mi smo takva zemlja, takvo društvo koje šta god napiše na papir, jednostavno ne provodi – kazao je Živanović.

On je naglasio kako postoje i drugačiji napadi na novinare osim fizičkih, pa čak i ubistava.

– Postoje i drugačiji načini napada na novinare, a riječ je o tome da se životi novinara u svakodnevici često uništavaju snagom ili htijenjima brutalne politike. Novinari dobijaju često i otkaze, budu protjerivani sa svojih radnih mjesta, iz redakcija. To je, takođe, opasno – kazao je Živanović, dodajući kako se mora iznaći pravno rješenje za zaštitu novinara.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *