U FBiH dvije žene zaražene virusom Zapadnog Nila

Društvo

Na području Federacije BiH zabilježena su dva slučaja zaraze virusom Zapadnog Nila, a u pitanju su dvije žene koje su trenutno na bolničkom liječenju i klinički su stabilne, potvrđeno je iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Mostar.

Prvi slučaj registrovan je u Tuzli 22. avgusta 2018. godine. Oboljela žena je 1942. godište iz Brčkog, ali se liječi u UKC Tuzla. Drugi slučaj registrovan je 29. avgusta 2018. godine. Osoba je takođe ženskog spola, rođena 1940. godine.

– Obje su trenutno na bolničkom liječenju i klinički su stabilne – kazala je epidemiolog Andrea Jurić te naglasila kako za sada ne postoji veći rizik za stanovništvo Federacije BiH.

Bolest Zapadnog Nila odavno je zahvatila i susjedne zemlje, i to nažalost sa smrtnim ishodima.

U Hrvatskoj je od pojave prvih oboljelih početkom jula do 10. septembra bolest laboratorijski potvrđena kod 39 osoba, od kojih je jedna umrla.

Kod većine oboljelih radi se o kliničkom obliku bolesti koji zahvata centralni nervni sistem.

Po podacima Evropskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, do 6. septembra na području Evrope zabilježeno je ukupno 1.112 slučajeva bolesti Zapadnog Nila.

Najviše oboljelih je registrovano u Italiji (327), Srbiji (262) i Grčkoj (168), ali značajan broj zabilježen je i u Mađarskoj (134) i Rumuniji (117).

Od bolesti Zapadnog Nila u tom je periodu umrla 71 osoba, prenose hrvatski mediji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *