Banjaluka: Pojavile se vaške u vrtićima i školama

Društvo

Zbog širenja vaški među mališanima u vrtiću “Naša djeca” u centru, roditelji su danas pozvani na sastanak, a na oprez su upozoreni i učenici u OŠ “Borisav Stanković”.

Zaraza za koju mnogi građani vjeruju da je nemoguća u 21. vijeku, muči ovih dana mnoge roditelje čija djeca borave u kolektivima. Oni i po nekoliko puta dnevno pregledaju i češljaju djecu, pokušavajući da im istrebe vaške iz kose, dok ostali to rade iz preventivnih razloga.

I u pojedinim apotekama su nam potvrdili da se roditelji ovih dana raspituju čime mogu najbolje istrebiti ove “male napasti iz kose”, a cijene šampona i sprejeva kreću se od 4,50 KM do skoro 19 maraka.

– Pregledam kćerkama obavezno kosu pred spavanje jer su me i u školi u Lazarevu gdje živimo, i u vrtiću u centru gdje mi boravi mlađa kćerka, upozorili da su se pojavile vaške. Nisam nimalo optimistična da ćemo ostati pošteđeni, jer nam se oboje djece kreće u zaraženim kolektivima, i to na dvije strane grada – pojadala nam se jedna majka.

U Centru za predškolsko vaspitanje potvrdili su nam da su se vaške pojavile u vrtiću “Naša djeca”, zbog čega aktivno sarađuju sa higijensko-epidemiloškom službom Doma zdravlja, te da će danas čak i organizovati sastanak i edukativno predavanje sa roditeljima svih osam grupa. Podsjećaju i da dijete koje ima parazite u kosi mora biti kod kuće dok traje liječenje, kako se bolest ne bi širila na ostale mališane iz grupe.

– Moramo raditi na podizanju svijesti kod roditelja, jer ako oni ne sarađuju i ne primjenjuju predložene mjere zaštite kod kuće, teško možemo izaći iz začaranog kruga. Pratićemo situaciju u narednom periodu, i ako bude bilo potrebe slične sastanke organizovati i u drugim vrtićima – rekli su u Centru, dodajući da osim ovog obdaništa, jedan slučaj zaraze je prijavljen i u objektu “Ježeva kućica”, takođe u centru.

U Domu zdravlja su nam potvrdili da će epidemilog na današnjem sastanku podijeliti roditeljima brošure sa savjetima i koracima ka istrebljenju vaški, te odgovarati na njihova pitanja o ovoj zarazi.

Direktor OŠ „Borisav Stanković“ u Lazarevu Rade Krecelj rekao nam je da su ih učiteljice u nižim razredima obavijestile da se nekoliko učenika prijavilo da ima vaši u kosi, nakon čega je ostalim đacima sugerisano da pregledaju glavu, te ukoliko uoče vaške ostanu kući dok se ne izliječe.

Jedna ženka vaši može da položi do osam jaja dnevno, što znači dok živi izlegne do 250 jaja. Gnjide se lijepe za dlaku, zato se teško skidaju i potrebno je, podsjećaju doktori, uklanjati ih ručno “jednu po jednu”. Pranje specijalnim šamponima, redovno češljanje i strpljenje ključni su u borbi sa ovim parazitima.

Savjeti

Iz Doma zdravlja Banjaluka podsjećaju da se vaši glave najbolje razvijaju u čistoj kosi, te da što ranije otkrijete problem, brže ćete ga se riješiti. – Strogo se pridržavajte uputstva za upotrebu sredstva koje planirate koristiti za uklanjanje vaški. Imajte na umu da hemijska sredstva uklanjaju odrasle vaši, dok se gnjide moraju ukloniti mehaničkim putem. Nastavite da pregledate kosu djeteta narednih 14 dana, ako tada ne bude gnjida i odraslih vaši možete biti sigurni da ste primjenili djelotvoran metod – kažu stručnjaci.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *