Preplaćene penzije korisnici moraju vratiti Fondu PIO

Društvo

Korisnicima penzija u Republici Srpskoj se dešava da moraju da vrate novac Fondu PIO zato što im je pogrešno obračunata penzija.

Banjalučanin D.Đ. koji prima penziju tri godine, kaže da je bio neprijatno iznenađen kada je iz Fonda PIO dobio obavještenje da su mu mjesečno isplaćivali 2,50 KM više i da mora da im vrati 90 KM.

– Rekli su da ću to morati da platim, iako je njihova greška. Sad bi bilo u redu da mi odbijaju 2,50 KM mjesečno dok ne dobiju svoje, jer nisam ja kriv – kaže ovaj Banjalučanin.

Ovo nije usamljen slučaj. Prema podacima Fonda PIO RS, za devet mjeseci ove godine u 217 rješenja o pravu na penziju je utvrđeno da je došlo do preplate penzije, nakon čega su pokrenuli postupak povrata novca. Iznos preplaćenih penzija pojedinačno je od nekoliko desetina do nekoliko hiljada KM.

– Povrat novca propisan je Zakonom o PIO i o tome se donosi posebno rješenje – objasnili su u Fondu.

Dodaju da do greške dolazi jer se tokom rješavanja zahtjeva o pravu na penziju dešava da nisu dostavljeni svi potrebni podaci, najčešće podaci o platama za određeni period, ili nije kompletirana sva dokumentacija.

– U takvim slučajevima donosi se privremeno rješenje o penzionisanju kako osiguranik ne bi bio oštećen usljed čekanja, do konačne dostave tih podataka. Time se zadovoljava princip pravičnosti iz Zakona o opštem upravnom postupku – kaže Tihomir Joksimović, portparol Fonda PIO.

Dostavljanjem podataka o platama za osiguranika od Poreske uprave, ili kompletiranjem dokumentacije, privremeno rješenje se zamjenjuje konačnim rješenjem. Tokom prošle godine od ukupno 28.025 prvih zahtjeva za penziju doneseno je 4.020 privremenih rješenja, u kojima najčešće dolazi do preplate penzije.

Penzioneri kod kojih dođe do preplate, mogu da vraćaju višak u ratama, s tim da iznos ne smije da bude veći od trećine penzije, dok se onima koji imaju penziju veću od 1.000 KM može opteretiti pola penzije.

Bilo je i obrnutih situacija, pa je jednom penzioneru, kako saznajemo, sedam godina isplaćivana oko 100 KM manja penzija, pa je Fond morao da nadoknadi razliku.

Vraćanje nezakonitih penzija

U slučajevima kada se naknadno utvrdi da pravo na penziju nije ostvareno u skladu sa zakonom, poništava se rješenje o ostvarivanju prava, a preplaćeni iznos mora da se vrati Fondu PIO.

– Iznosi preplate u ovim slučajevima su od 6.000 KM do čak više desetina hiljada maraka – kaže Tihomir Joksimović.

Tokom prošle i u prvoj polovini ove godine, doneseno je 54 rješenja o prestanku prava na penziju jer je utvrđeno da su korisnici falsifikovali medicinsku dokumentaciju.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *