Oko 500 migranata smjestiće u stambene kontejnere u hali “Bire”

Društvo

​Oko 500 migranata naredne sedmice u Bihaću trebalo bi dobiti smještaj dostojan čovjeka, po standardima i propisima koje primjenuje Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Time bi se, makar za određeni broj ovih nevoljnika koji su se našli u BiH, riješio problem prije svega preživljavanja predstojeće zime, koja je “zube” pokazala već prije nekoliko dana kada su se temperature u ovom dijelu Evrope neuobičajeno rano spustile ispod nultog podioka.

Naime, predviđeno je da o navedenom u ponedjeljak, 15. oktobra, u Bihaću bude potpisan sporazum između zvaničnika IOM-a i kompanije “Bira”. Sporazumom bi IOM-u za potrebe smještaja migranata bihaćka “Bira” na raspolaganje ustupila 70.000 kvadratnih metara ograđenog zemljišta. Na zemljištu se nalazi hala veličine cca 30.000 kvadrata. Hala raspolaže velikom menzom, kupatilima i mokrim čvorovima dostatnim za optimalno 500 ljudi.

Ali migranti neće biti smješteni u “Birinu” halu, nego u stambene kontejnere koje će IOM, kako prenosi Avaz, za ovu namjenu uvesti iz inostranstva, i pozicionirati unutar hale.

Kako je rečeno iz “Bire”, inicijativu i saglasnost za ovaj projekat dao je gradonačenik Bihaća Šuhret Fazlić. Njegova realizacija počinje odmah po potpisivanju sporazuma početkom naredne sedmice.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *