Željko Komšić nepoželjan u 16 opština

Društvo

Nakon što su novoizabranog hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića proglasili nepoželjnim načelnici hercegovačkih opština Grude, Čapljina i Posušje, potom Čitluka i Livna, isto je uradilo i 11 opština iz srednje Bosne.

Načelnici ovih opština naveli su da Komšić nema njihovu podršku.

U zajedničkom pismu predsjednici opština Dobretići, Kreševo, Vitez, Kiseljak, Busovača, Fojnica, Novi Travnik, Travnik, Gornji Vakuf – Uskoplje, Bugojno i Jajce naveli su da Komšić nije dobrodošao u mjesta gdje žive Hrvati jer je podršku dobio u bošnjačkim mjestima po opštinama srednje Bosne, objavio je portal “Kliks”.

“Budući da je Komšić u svom prvom obraćanju nakon protivustavne i nezakonite pobjede za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, nama, Hrvatima u srednjoj Bosni poslao posebnu poruku i posvetio nekoliko minuta svog govora, i mi njemu posvećujemo ovo pismo i javno dajemo do znanja da na prostore srednje Bosne, gdje žive Hrvati nije dobrodošao, ukoliko on uopšte zna gdje žive Hrvati u srednjoj Bosni jer je podršku dobio u bošnjačkim mjestima po našim opštinama”, navedeno je u pismu.

U pismu se ističe da je Srednjobosanski kanton mješoviti kanton, jedan od rijetkih u Federaciji BiH, i da je hrvatski narod na izborima dao podršku Draganu Čoviću, i to više od 90 odsto u svim opštinama tog kantona, te da u sukladu sa tim Komšić nema što tražiti na toj teritoriji.

“Komšić je osoba koja je već prethodno u dva mandata uzurpirala pravo Hrvatima da izaberu svog člana u Predsjedništvo BiH, i nije mu bilo dosta, pa je ponovno iskoristio anomalije ustavnog uređenja zemlje. Ovim putem jasno mu poručujemo kako BiH nije građanska zemlja, već zemlja tri konstitutivna naroda i građana. Kad bude zastupao građane BiH, Komšić nek slobodno zaobiđe područje srednje Bosne, gdje žive Hrvati jer je na tom području persona non grata”, naveli su u pismu.

Pismo su potpisali načelnici opština Dobretići – Ivo Čakarić, Kreševo – Renato Pejak, Vitez – Tomislav Bošnjak Matić i Kiseljak – Mladen Mišurić-Ramljak.

Pismo su potpisali predsjedavajući opštinskih savjeta Dobretići – Marko Idžanović, Busovača – Josip Mravak, Fojnica – Branko Stanić, Novi Travnik – Fabo Stanić, Travnik – Vlatka Lukić, Gornji Vaku/Uskoplje – Goran Batinić, Bugojno – Igor Vrljić i Jajce – Ivo Šimunović.

Zbog izbora Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH juče je u Mostaru održana protestna šetnja tokom koje su okupljeni nosili hrvatske zastave i transparente na kojima je na engleskom pisalo “Nisi moj predsjednik” (Not my president) i “Počivaj u miru demokratijo u BiH” (R.I.P. democracy BiH).

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *