Brigadiri OS BiH bježe u prijevremenu penziju

Društvo

Ukupno 51 brigadir Oružanih snaga (OS) BiH penzionisan je od sredine prošle godine do danas, a na osnovu zahtjeva za prijevremeno penzionisanje po izuzetnim uslovima, čime ostvaruje maksimalnu penziju od 2.182 marke.

Samo 2015. godine penzionisano je 27 brigadira, a od početka 2016. do danas njih čak 24, navode u Ministarstvu odbrane BiH. Radi se o brigadirima prosječne starosti od 45 godina, od kojih je većina vojnu misiju služila u inostranstvu, a penzionisani su na osnovu Zakona o OSBiH, prema kojem oficiri sa 20 godina radnog staža, bez obzira na godine starosti, mogu biti penzionisani. To znači da na godišnjem nivou imaju primanja i do 26.000 KM, piše Avaz.ba

Iako se ranije radilo o izuzetnim slučajevima, ova pojava sada uzela maha, a svakodnevno na adresu MOBiH stižu zahtjevi brigadira, koji na ovaj način ostvaruju penzije više nego što su imali plate.

Zanimljivo je da zagarantovana penzija otpuštenim vojnicima OSBiH, koji su kasnije penzionisani, iznosi svega 350 maraka, a “običnog” profesionalnog vojnika OSBiH od 450 do 700 maraka. Ovakav način isplate penzija, ako se broj brigadira bude povećavao, ugroziće održivost Fonda PIO FBiH.

Drugi poslovi

S druge strane, kada su u pitanju Oružane snage BiH, sve je veći broj onih koji se svakodnevno žale na uslove boravka u kasarnama, ishranu, lošu odjeću, ali i mizerne plate.

Grupa vojnika iz Zenice, koja je željela da ostane anonimna, a čija su imena poznata redakciji, kažu da svakodnevno jedu istu hranu, većinom konzerisanu, i da zbog niskih plata već uveliko traže druge poslove.

– Osim što smo, da kažem, skoro uvijek gladni, plata nam je oko 700 KM. Ja sam jedan od onih koji već traže drugi posao. To radi svaki drugi vojnik. Uslovi su zaista loši, bolje je bilo poslije rata nego sada – rekao je jedan jedan od vojnika.

Avaz

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *