Noć na GP Maljevac protekla mirno

Društvo

Policija Unsko-sanskog kantona (USK) i jutros nastavlja provoditi mjere zaustavljanja priliva novog broja migranata u ovaj dio Bosne i Hercegovine, s ciljem stabilizacije sigurnosne situacije u Bihaću i Velikoj Kladuši.

– Rano jutros zaustavljeno je 38 ilegalnih migranata koji su u Bihać doputovali Talgo vozom, kao i njih 16 koji su na područje kantona pokušali ući autobusima i automobilima. Za sve njih organizovani su paketi osnovnih namirnica i transport do Sarajeva. Moramo do daljnjeg provoditi ove mjere, jer samo na području Bihaća već imamo hiljade migranata neadekvatno zbrinutih – istakla je portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova USK Snežana Galić.

Prema procjenama iz MUP-a USK trenutno na području samo ovog kantona boravi oko 4. 000 migranata.

Iz Granične policije Bosne i Hercegovine potvrđeno je kako je noć na Graničnom prelazu Maljevac protekla mirno.

– Nedaleko od graničnog prelaza još uvijek boravi grupa migranata i izbjeglica, međutim ona je značajno manja u odnosu na onu od prije dva dana. Procjena Granične policije BiH je da se još uvijek s njima pregovara o izmještanju na drugu lokaciju, ali je jasno da oni neće moći ovdje ostati – rekla je portparolka Granične policije BiH Sanela Dujković.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić za danas je u Bihaću najavio otvaranje Migracionog centra „Bira“, međutim još nema zvanične potvrde kada će se to i dogoditi. U ovom prihvatnom centru kapaciteta 1. 200 mjesta kako je najavljeno, trebali bi biti smješteni brojni migranti iz Borića, gradskih ulica i parkova, te privatnih smještaja u Bihaću.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *