Mišić: Povećati najnižu platu na 500 KM

Društvo

Savez sindikata Republike Srpske traži od Vlade Srpske i Unije udruženja poslodavaca u idućoj godini povećanje najniže plate sa 440 KM na 500 KM, kao i povećanje plate u svim sektorima, rekla je predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić.

Mišićeva je novinarima u Banjaluci nakon sjednice Predsjedništva Saveza sindikata Republike Srpske rekla da će svaki granski sindikat posebno pregovarati za koliko će se povećati plate u pojedinim sektorima.

– Do kraja prvog kvartala moguće je doći do prosječne plate od 1.000 KM, ukoliko Vlada i poslovna zajednica uvaže naše zahtjeve. To znači da bi došlo do povećanja svih plata u Republici Srpskoj, u različitim iznosima – rekla je Mišićeva.

Ona je podsjetila da je u budžetu Srpske za iduću godinu već predviđeno povećanje plata od osam odsto za sektor obrazovanja.

Mišićeva je navela i da odluka Vlade Republike Srpske o povećanju plata u iznosu od 30 KM nije primjenjena u svim preduzećima.

Ona je istakla da Savez ima ozbiljan problem sa Unijom udruženja poslodavaca, jer neki od poslodavaca ne žele da dođe do potpisivanja Opšteg kolektivnog ugovora i nisu potpisali nijedan granski kolektivni ugovor u realnom sektoru.

– Vlada, ondosno poreski obveznici RS su obezbijedili bar simbolično povećanje plata od 30 KM, a poslodavci za to nisu dali ni marke. Krajnje je vrijeme da i poslodavci odriješe kesu – rekla je Mišićeva, dodajući da će, “ako ne bude više para u radničkim džepovima, svi otići u inostranstvo”.

Mišićeva je ocijenila da je položaj radnika u Srpskoj prilično loš kada su u pitanju iznosi plata i sigurnost radnog mjesta.

U toku je sjednica Predsjedništva Saveza sindikata RS, na kojoj će lideri 15 granskih sindikata ispostaviti zahtjeve vezane za upravo aktuelno kreiranje budžeta i programa reformi RS za 2019. godinu.

Policajci su već zatražili dodatak na platu od 35 odsto, zbog prirode i rizika posla, a prosvjetari su isposlovali povišicu od osam posto.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *