Nove sigurnosne mjere u Bihaću

Društvo

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić je zbog narušene sigurnosne situacije i brojnih zahtjeva građana odlučio prekinuti mjere štednje kada je u pitanju javna rasvjeta.

Tako će se ponovo kompletan sistem gradske rasvjete staviti u funkciju, a troškove će u naredna tri mjeseca sufinansirati Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

– Teška financijska situacija u proteklom periodu, ali i skupocjeno održavanje zastarjelog sistema javne rasvjete su nas ranije primorali na ove mjere štednje. Sada zbog brojnih zahtjeva građana i narušene sigurnosne situacije, te mjere uštede prekidamo. Potpisan je ugovor i sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) o sufinansiranju 50 odsto troškova u naredna tri mjeseca, što je jedan znak podrške Gradu Bihaću u vrijeme migrantske krize – rekao je gradonačelnik Fazlić.
Direktor Zavoda za prostorno uređenje u Bihaću Ademir Toromanović najavio je i skorašnju zamjenu dosadašnjeg rasvjetnog sistema, modernijim sistemom led-rasvjete.

– Održavanje sadašnjeg sistema je zaista neisplativo i zato bismo ubrzo trebali krenuti s procesom zamjene. U toku je nekoliko javnih tendera za zamjenu postojeće, sa novom led-rasvjetom u nekim gradskim područjima. Zbog male potrošnje, izrazito dugog radnog vijeka, te visokog nivoa energetske efikasnosti i ušteda, to bi trebalo značajno poboljšati osvjetljavanje bihaćkih ulica – istakao je Toromanović.

Dodao je da će se uvođenjem led-rasvjete ostvariti uštede energije od oko 35 odsto, smanjiti negativan ekološki uticaj, ali i povećati nivo sigurnosti građana Bihaća.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *