Banjaluka dobija hiljadu novih stabala

Društvo

Sadnjom stabala pendulastog duda u blizini Dječijeg pozorišta RS u centru grada, danas je započela jesenja sadnja drveća na području Banje Luke, u okviru koje će širom grada biti zasađeno oko 1.000 sadnica.

Prvo stablo u ovogodišnjoj akciji pod nazivom „1000 sadnica za ljepšu Banjaluku“ zasadili su gradonačelnik Igor Radojičić, direktor Dječijeg pozorišta RS Ljiljana Labović Marinković i glumac ovog pozorišta Duško Mazalica.

Gradonačelnik Igor Radojičić je podsjetio da je Banja Luka grad zelenila i da su Banjalučani ponosni na svoje aleje i drvorede, te naglasio da zelenilo pripada svima nama i da smo dužni da ga čuvamo i zaštitimo.

– Naši sugrađani stalno traže nove zelene površine, aleje i parkove, a u ovoj akciji zasadićemo ukupno 1.000 sadnica u različitim dijelovima grada. Zajedno sa prijateljima iz Dječijeg pozorišta RS, Muzeja RS, te Privredne komore RS započeli smo novembarsku sadnju drveća. Za iduću godinu biće organizovane još veće akcije sadnje, kako bi, zajedno sa građanima, pojačali osjećaj da je ovo naše zajedničko zelenilo i grad – poručio je gradonačelnik.

Direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske, Ljiljana Labović Marinkvoić, kazala je da su sa zadovoljstvom odazvali pozivu da učestvuju u ovoj akciji.

– Ovdje je danas cijeli ansambl Dječijeg pozorišta RS što nas podsjeća na ono najvažnije, a to je da smo upućeni jedni na druge i da jedni drugima želimo da učinimo da nam svaki novi dan bude bolji, drugačiji i ljepši – zaključila je Labović Marinković.

U okviru jesenje sadnje drveća, u narednih dvadesetak dana, sadnice će biti posađene na Istočnom i Zapadnom tranzitu, Adi i Lazarevu. U pitanju su različite vrste drveća – lipa, javor, platan, japanska jabuka i japanska trešnja. Kako je planirano, najveći broj sadnica odnosi se na stabla platana i lipe.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *