Sarajevo: Protest građana ispred gradske deponije

Društvo

Više od 100 građana se okupilo danas u sarajevskom naselju Buća Potok izražavajući tako svoje nezadovoljstvo zbog nemara vlasti koja ništa ne poduzima kada je riječ o gradskoj deponiji “Smiljevići” i neugodnom mirisu. Tvrde da im prijeti ekološka ekološka bomba ukoliko se ništa ne učini, a danas će obustaviti odvoz smeća do gradske deponije.

Sead Junuz iz Udruženja građana sedam mjesnih zajednica s područja općine Novi Grad u izjavi za Klix.ba kaže da će okupljanje biti organizirano do 12 sati te da je zakazana blokada sanitarne deponije u ulici Adema Buće .

“Tri godine ljudi ne mogu živjeti zbog nesnošljivog smrada, a zbog plinova nam prijeti ekološka bomba i građani su na taj način direktno ugroženi. Katastrofa prijeti sljedećim mjesnim zajednicama: Zabrđe, Sokolje, Briješće, Alipašin Most I i II, Buća Potok i Dolac jer se smeće transportira ulicama u navedenim mjesnim zajednicama. Tražimo saniranje sanitarnog prolaza, odvoz smeća kakav je bio prije tri godine. Važno je napomenuti da je nedavno po nalogu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) izvršen dio kopanja sanitarne plohe gdje je zatražena ekshumacija kosti, a iako je to završeno, otvorena jama iz koje izlazi smrad nikada nije sanirana ni zatvorena”, kazao je Junuz.

Naš sagovornik kaže kako su građani bili na razgovorima s predstavnicima vlasti, a ni nakon niza obećanja ništa nije poduzeto te da građani više ne mogu izdržati. Tako najavljuju i sljedeći korak koji, prema njegovim riječima, može biti samo radikalniji.

“Danas očekujemo blizu 500 ljudi, a zatvorit ćemo sva tri ulaza u deponiju. Neće biti obustave saobraćaja u ulici Adema Buće već zabrana prolaska automobilima Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća (KJKP) RAD koji dovoze smeće”, kazao je Junuz.

Građani navode da su posljedice koje uzrokuje deponija “Smiljevići” mnogostruke, a da se refletkiraju na: vodu, vazduh, tlo, floru, faunu i na zdravlje ljudi, a od 2011. godine nisu izvršena ulaganja u deponiju.

Podsjećamo, iz Kantona Sarajevo su ranije kazali kako je novac za sanaciju davno osiguran, ali da realizaciju projekta sprečava Tužilaštvo Bosne i Hercegovine jer radovi ne mogu početi bez njihove zvanične potvrde da je završena istraga o mogućim ratnim zločinima na tom području.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković je kazao da je od suspendiranog glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića dobio usmenu potvrdu da je istraga tužilaštva na toj lokaciji završena, ali da nikakav zvanični dokument ta institucija nije uputila KS-u, kako bi se moglo početi s realizacijom sanacije deponije.

Klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *