Snijeg u Banjaluci će čistiti 57 kamiona

Društvo

Grad Banja Luka ulazi potpuno spreman u zimsku sezonu održavanja saobraćajnica, uz dovoljne količine soli za posipanje i neophodne mehanizacije i ljudstva, izjavio je gradonačelnik Igor Radojičić, nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima preduzeća koje će održavati ulice na gradskom i prigradskom području.

Povodom zvaničnog početka zimske sezone, Radojičić je naglasio da očekuje odgovorno ponašanje svih koji učestvuju u radu zimske službe i da je predstojeći posao potrebno odraditi na zadovoljstvo građana.

– Potpuno spremni ulazimo u zimu. Grad je potpisao ugovore sa izvođačima radova, a nabavljene su i dovoljne količine soli – rekao je Radojičić.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić, ocijenio je da je prošla sezona bila veoma uspješna i istakao da je veoma važan odnos nadležnih sa građanima, odnosno da svi koji rade u zimskoj službi u svakom trenutku budu dostupni i na raspolaganju sugrađanima.

– Programom rada zimske službe definisani su prioriteti za obezbjeđenje prohodnosti puteva i ulica u okviru svakog područja, kao i prioriteti za održavanje parking prostora, trgova i trotoara – kazao je resorni načelnik.

Rad zimske službe podijeljen je na gradsko i seosko područje. Gradsko područje (25 mjesnih zajednica) podijeljeno je na šest područja i obuhvata prohodnost 526 ulica (oko 357 kilometara), četiri gradska trga, 356.000 m² trotoara, 15 mostova, dva nadvožnjaka i pet pasarela.

Prostor 32 seoske mjesne zajednice podijeljen je na osam područja u okviru kojih se u zimskom periodu održavaju putevi prvog, drugog i trećeg reda na kojima se odvija javni prevoz putnika, a u ukupnoj dužini od 481 kilometar.

Za rad u okviru zimske službe angažovano je 57 kamiona, 18 građevinskih mašina, 14 utovarivača, 19 traktora, te 130 radnika na ručnom raščišćavanju snijega.

Za funkcionisanje rada zimske službe na cijelom području, što obuhvata nabavku soli i abrazivnog materjala te plaćanje izvršenih radova i usluga, planirana sredstva u gradskom budžetu iznose 2,3 miliona KM.

Rad zimske službe službeno je počeo 15. novembra ove godine i trajaće do 15. marta 2019. godine. Spisak izvođača radova zimske službe pogledajte ovdje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *