Banjaluka dobila gradske bašte

Društvo

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić i predsjednik Udruženja građana „Gradske bašte“ Milka Tamamović potpisali su danas ugovor o dodjeli lokacije u Drakuliću, ukupne površine 5.000 kvadratnih metara, čime počinje realizacija projekta gradskih bašta.

-Prateći evropske trendove, Banja Luka, koja se ponosi što je grad zelenila, dobija jedan novi projekat, prvi te vrste u BiH. Na inicijativu udruženja građana „Gradske bašte“, Grad im je dodijelio lokaciju u Drakuliću za gradsku baštu, gdje će građani imati priliku da organizuju ne samo nekomercijalnu proizvodnju, nego i da dobiju kompletnu obuku o pravom načinu rada – kazao je Radojičić.

Kako je naglasio, Banja Luka je grad koji radi na konceptu „zelenog grada“ koji uključuje ne samo parkove, zelene površine, dječija igrališta, arboretum, izletište i slično, već i ovakvu vrstu projekata.

-Takođe želimo i, kroz naše ciljeve u strategiji razvoja grada, da imamo angažovane i uključene građane i da imamo partnerstvo i saradnju sa društvom. Zavisno od rezultata, koji će siguran sam biti pozitivni u vrlo kratkom roku, postoji mogućnost da ovaj projekat širimo i dalje, kako u smislu novih površina tako i edukacije građana – kazao je Radojičić.

U ime udruženja, Milka Tamamović zahvalila je Gradskoj upravi što su, kako je rekla – prepoznali vrijednost ove zamisli i podržali projekat dodjeljujući prostor za zasnivanje gradske bašte.

-Planiramo da na tim površinama gajimo poljoprivredne kulture na najčistiji način, po svim propisima bio i uzgoja u skladu sa prirodom, te da organizujemo radionice. Svaki korisnik će dobiti po 100 kvadrata zemljišta, a biće uključeni u ukupno 12 radionica, tokom kojih će moći da nauče dosta toga počevši od same sjemenke pa do razvoja sadnog materijala, procesa sadnje i gotovog ploda. I na kraju, do prerade, skladištenja i dobijanja novog sjemenskog materijala – pojasnila je ona.

Prema njenim riječima, već ima veliki broj zainteresovanih sugrađana, a kako je najavila – ugovori o korištenju parcela sa prvih dvadesetak korisnika biće potpisani već tokom ove sedmice.

Naknada za korištenje lokacija, kako je rekla, biće simbolična, i iznosiće 13 KM mjesečno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *