Počele isplate dugovanja radnicima ŽRS

Društvo

Od prošlog ponedeljka, kada su počele isplate dugovanja radnicima Željeznica RS iz kredita Svjetske banke za restrukturisanje ŽRS, do danas je novac dobilo 2.160 željezničara, potvrdio je za Srpskainfo Simo Cvjetković, predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa.

– Prema informacijama kojima raspolažemo, do kraja ove sedmice biće isplaćeni i preostali radnici – rekao je Cvjetković.

Prva tranša kredita od 26,5 miliona evra, iznosi više od polovine ukupnog zajma Svjetske banke, a u cjelosti je namijenjena za isplatu poreskih dugova i dugova radnicima.

Iz druge tranše će biti isplaćeni željezničari koji su otišli u penziju ili po bilo kom osnovu prekinuli radni odnos, te advokati koji su zastupali nezadovoljne radnike i koji će dobiti dobar dio kolača.
Isplata je počela skoro godinu dana nakon što je kredit odobren i osam mjeseci nakon potpisivanja ugovora o zajmu.

Kredit Svjetske banke od oko 100 miliona KM otplaćivaće građani RS, kao poreski obveznici, u naredne 32 godine.

Uprkos velikog interesovanja javnosti, v.d. direktora Željeznica RS Zoran Ilinčić, nije se oglašavao od kako je imenovan na ovu dužnost, a javnost izbjegava i Gordana Ilinčić, rukovodilac Jedinice za implementaciju projekta Svjetske banke u ŽRS, inače direktorova supruga.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *