Policija legitimisala Trebinjku zbog nošenja majice “Pravda za Davida”

Društvo

Pripadnici policije su okupljenu grupu pratili u stopu, da bi Vanju Slijepčević, kada je izašla iz lokala, legitimisali objašnjavajući da postoji naredba da se legitimišu svi građani u majicama ”Pravda za Davida” jer se radi o neprijavljenom skupu?!

U Trebinju se 21. novembra spontano okupilo desetak građana, u znak podrške skupu “Pravda za Davida” koji je isti dan održan u Banjaluci. U majicama ”Pravda za Davida”, odlučili prošetati ulicama grada na Trebišnjici. Bez prethodnog dogovora sreli su se kod hrama Preobraženja, gdje su u znak podrške podigli pesnice sa nekolicinom istomišljenika koji su se tu našli, da bi potom krenuli u obližnji kafić da popiju kafu i porazgovaraju.

Pripadnici policije su okupljenu grupu pratili u stopu, da bi Vanju Slijepčević, kada je izašla iz lokala, legitimisali objašnjavajući da postoji naredba da se legitimišu svi građani u majicama ”Pravda za Davida” jer se radi o neprijavljenom skupu?!

Uprkos ubjeđivanju da se ne radi ni o kakvom zvaničnom skupu, Slijepčevićeva je legitimisana. U izjavi za internet magazin ”Moja Hercegovina” ispričala je o samom činu legitimisanja i podršci koju daje grupi ”Pravda za Davida” od samog početka.

– Što se tiče legitimisanja, momci su bili jako ljubazni, rekli su da im je naređeno da legitimišu svakog ko ima majicu ”Pravda za Davida”. Za mene to legitimisanje ne znači ništa, iako sam svjesna da živimo u diktaturi gdje ljudi ne smiju da kažu ono što misle. Ja lično nikad ne dozvoljavam da drugi misle za mene i podržavaću Davora Dragičevića i ”Pravdu za Davida” uvijek i po svaku cijenu – kaže Vanja za internet magazin ”Moja Hercegovina”.

Vanja objašnjava da organizovanog skupa nije bilo i smatra da građani trebaju imati slobodu da na sebi nose šta god hoće, sve dok se ne ugrožava tuđa bezbjednost. Majica kojom se podržava borba za istinu i pravdu svakako nije nešto što predstavlja prijetnju. Kada govorimo o legitimisanju koje je potpuno legalno, ali koje u ovom slučaju može predstavljati i nešto što bi se moglo nazvati nelegitimnim pritiskom na građane na potpuno legitiman način, Vanja kaže:

– Legitimisanje jeste legalno, ali su sami rekli da je samo zbog majice. Da li to znači da u gradu u kojem sam rođena ne smijem nositi ni majicu koju želim? Pritisak sigurno postoji, ali straha nema, odustajanja nema – kaže Vanja Slijepčević.

Moja Hercegovina/Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *