Odgođen štrajk medicinara bolnice “Srbija”

Društvo

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić razgovarao je danas u Istočnom Sarajevu sa predstavnicima sindikata i rukovodstva Bolnice “Srbija”, gdje je dogovoreno da se štrajk, koji je najavljen za 4. decembar odgodi do srijede, 5. decembra, ukoliko do tada ne budu uplaćene dvije plate, kako je danas obećano.

Ministar Bogdanić je, nakon sastanka, novinarima rekao da je današnji sastanak organizovan sa ciljem da se nađe rješenje i prevaziđu poteškoće i nesporazumi i smatra da su uspjeli u tome.

– Dogovoreno je da se do kraja mjeseca isplate nadoknade koje nisu vezane za platu, u vrijednosti od 300.000 KM, a da se u narednoj godini rješavaju zaostale obaveze po tom osnovu – rekao je Bogdanić i dodao da će time biti obuhvaćeni i radnici koji danas nisu u radnom odnosu, nego u penziji.

Bogdanić je rekao da je danas isplaćena jedna plata, te da će do srijede u podne biti isplaćena još jedna, pa se najavljeni štrajk pomjera za srijedu, ali se, kako je rekao, nada da za tim neće biti potrebe.

On ističe da će problem neisplaćenih doprinosa biti prioritet nove Vlade RS, te da će do polovine febura sljedeće godine početi razgovori o rješavanju ovog problema.

Predsjednik Sindikata doktora Sarajevsko – romanijske regije Tatjana Jovičić rekla je da su se potrudili da naprave kompromise, sa obje strane, te da su zadovoljni zaključcima jer su dobili čvrste garancije i termine.
– Smatramo da je odličan zaključak da se, umjesto do sada planiranih, 160.000 KM, za isplaćivanje zaostalih dugovanja prema radnicima, a koji se ne odnose na plate, izdvoji 300.000 KM – rekla je Jovičevićeva i dodala da su napravili kompromis i, da bi se osigurali da će im biti isplaćena i druga plata, štrajk pomjerili za srijedu, 5. decembra, te da očekuju da će ga tada i zvanično odgoditi.

Jovičevićeva ističe da je dogovoreno i da se novembarska plata isplati do kraja decembra.

Direktor Bolnice “Srbija”, Goran Todorović, rekao je novinarima da je zadovoljan što je došlo do dogovora, te da se nada da će sve danas dogovoreno da bude ispoštovano.

– Menadžment će dati punu podršku i truditi se da sve tehničke i druge stvari koje se od nas očekuju, u vezi s tim, uradimo na vrijeme i kako treba – rekao je Todorović.

Podsjećamo, štrajkački odbor Bolnice “Srbija” u Istočnom Sarajevu usaglasio je u petak, 30. novembra, sa rukovodstvom ove zdravstvene ustanove plan i minimum procesa rada za vrijeme štrajka koji je najavljen za 4. decembar, ako radnicima ne budu isplaćeni plate za septembar i oktobar sa doprinosima, te doprinosi za avgust.

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *