Aktiv žena SDS: Seksualna korupcija u BiH je ozbiljan problem

Društvo

Seksualna korupcija je ozbiljan društveni problem protiv koga se treba boriti i jačanjem pravnog okvira sa ciljem zaštite žena žrtava ove negativne pojave, zaključeno je na predavanju prof. Ivanke Marković “Žene – žrtve seksualne korupcije”.

U organizaciji Aktiva žena Srpske demokratske stranke, narodni poslanik SDS prof. dr Ivanka Marković održala je predavanje pod nazivom “Žene – žrtve seksualne korupcije” u sklopu „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“.

Prof. dr Ivanka Marković rekla je da se o seksualnoj korupciji ne treba pričati samo u sklopu „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“.

„Seksualna korupcija je tema koja predstavlja tabu temu, a svi znamo da postoji. Malo žena govori javno o ovome. O nasilju nad ženama i o nasilju u porodici treba pričati svaki dan“, poručila je prof. Marković, dodajući da oblici nasilja nad ženama mogu biti fizički, psihički, ekonomski, emocionalni i seksualni.

Ona je istakla da je osobe koje dožive seksualno nasilje,često odluče da ne istupe javno i ne prijave počinioca iz straha šta će reći društvo.

„Neophodno je stvoriti društvo u kome ćemo biti sigurni od svakog oblika nasilja, društvo u kome će nas štititi sistem, u kome žene neće biti tretirane kao objekat, društvo u kome će se više pričati o nasilju nad ženama“, rekla je prof. dr Ivanka Marković.

Seksualna korupcija je prisutna na radnom mjestu i u obrazovnim ustanovama. Zbog toga mi prvo moramo promijeniti sebe i pokazati društvu da žrtva seksualne korupcije nije kriva za to što joj se desilo, te da je ključni element seksualne korupcije moć, kaže Markovićeva, dodajući da su rijetki slučajevi procesuiranja i kažnjavanja seksualnih počinioca.

“16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama” je međunarodna kampanja koja se obilježava od 1991. godine. Učesnici kampanje odredili su 25. novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama za početak kampanje i 10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava za kraj kampanje, kako bi simbolično povezali problem nasilja nad ženama sa ljudskim pravima i istakli da je takav vid nasilja kršenje ljudskih prava.

Kampanja uključuje i druge značajne datume, kao što su 29. novembar – Međunarodni dan zaštitnika ljudskih prava žena, 1. decembar – Svetski dan borbe protiv Side i 6. decembar – godišnjica Montrealskog masakra.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *