Prosvjetni radnici žele da budu uključeni u izradu zakona o platama

Društvo

Sindikat obrazovanja, nauke i kulture pozdravlja odluku Vlade RS da poveća budžet za plate u prosvjeti i kulturi za oko 8 odsto u narednoj godini, te izjednačavanje platnih koeficijenata sa ostalim budžetskim korisnicima, ali traže i da im se što prije predstavi radni materijal zakona koji će to regulisati.

Kako ističu, trenutno nikom nije jasno da li će to povećanje biti linearno za sva radna mjesta ili će biti različito.

– Zbog toga tražimo i da budemo uključeni u izradu novog zakona o platama u ovim oblastima da bismo i Vladi pomogli da se odrede pravedniji koeficijenti – ističe predsjednik ovog sindikata Dragan Gnjatić.

Podsjeća da je Nacrtom budžeta RS za narednu godinu predviđeno povećanje od 12 miliona KM za plate u osnovnom obrazovanju, 4,2 miliona KM u srednjem obrazovanju, 2,2 miliona više za Univerzitet u Banjaluci i jedan milion više za Univerzitet u Istočnom Sarajevu, dok je povećanje u kulturi za oko 12 odsto u odnosu na sadašnji budžet za plate.

Osim toga, ovaj sindikat traži i da se u novi zakon uvede 20-ak radnih mjesta koja postoje u praksi, ali ih nema u zakonu.

– To su recimo mjesta sekretara i tehničkih sekretara, koordinatora službi i viših stručnih saradnika na fakultetima. Ta mjesta postoje u pravilnicima o sistematizaciji radnih mjesta, a ih nema u Zakonu o platama. Tražimo i da se za njih pravednije rasporede koeficijenti – objašnjava Dimitrije Ćeranić, član izvršnog odbora ovog sindikata.

On smatra i da prosvjetni radnici ni sa ovim povećanjem budžeta neće biti potpuno izjednačeni sa ostalim budžetskim korisnicima, ali se još ne zna kolika će ta razlika u odnosu na njih ubuduće biti. Podsjeća i da zaposleni u prosvjeti i kulturi u RS od 2008. godine imaju manje platne koeficijente u odnosu na ostale korisnike budžeta.

Iz ministarstva poručuju da prosvjetni radnici zaslužuju bolji položaj u društvu i izradom novog Zakona o platama zaposlenih u oblasti prosvjete i kulture upravo se radi na ostvarenju tog cilja.

– Ministarstvo prosvjete i kulture je preduzelo aktivnosti na izradi zakona o platama zaposlenih u oblasti prosvjete i kulture, a na osnovu ranijeg dogovora o povećanju koeficijenata prosvjetnim radnicima. Ministarstvo svakako očekuje da Sindikat obrazovanja, nauke i kulture da svoj doprinos u izradi ovog zakonskog rješenja i da dostavi svoje prijedloge i sugestije – saopštilo je Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *